Kurkuma je jedna z mála rostlin, která se stala součástí mnohé řady studií. Odborníci zkoumají její léčivé účinky, které jsou známé již ze starověkých kultur. Tvrdí, že nejvýznamnější sloučeninou, která má nejvíce léčivých hodnot, je kurkumin, což je silný antioxidant, který bojuje s toxiny uvnitř organismu. Kurkuma je univerzální koření se svojí typicky štiplavou chutí. Toto koření se ukázalo v některých případech jako léčivé a působí přinejmenším s podobnými účinky jako některé léky. Pojďme si některé z nich přiblížit.

Protizánětlivé účinky

Pro zvýšení účinků je dobré kombinovat kurkumu s černým pepřem. Chronický zánět v těle je předzvěstí závažnějšího onemocnění. Bylo prokázáno, že kurkuma pozitivně působí při nádorových onemocnění ch (především prostata a rakovina prsu). Řada výzkumů prokázala protizánětlivé účinky kurkumy. Kurkumin má podobné účinky jako léky proti zánětům, výhodou je, že působí bez vedlejších účinků.

Aspirin (ředění krve)

Pokud užíváte aspirin na ředění krve (i v malých dávkách), mohlo by dojít k poškození žaludeční sliznice, vzniku vředů a zažívacím potížím. Kurkuma má pozitivní účinky při ředění krve a zároveň funguje jako analgetikum (léky proti bolesti).

Lipitor / Atorvastatin

Víte, oč se jedná? Jsou to chemické látky, které regulují cholesterol, který se dá upravit pomocí stravy. Kurkumin řídí hladinu cholesterolu a tím zabraňuje vzniku aterosklerózy, snižuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. I nízká denní dávka pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Diabetes

Kurkumin pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi.

Chemoterapie

Kurkumin může být vhodný při terapeutických režimech spojených s výskytem kolorektálního karcinomu.

Zažívací potíže

Kurkuma podporuje tvorbu žluči, díky níž dochází k lepšímu trávení tuků.