Není již nic neobvyklého, že čeští lyžaři směřují za sněhem a sjezdovými tratěmi do zahraničí. Ostatně je k tomu zpočátku nutily podmínky, jak sněhové, tak i komfort nabízených služeb a sjezdovek. I když se dnes tuzemská lyžařská střediska snaží přilákat Čechy do svých hor, mnoho z nich nadále jezdí za hranice. Důvodem je i to, že cena za pobyt v českých horách začíná být srovnatelná s cenou pobytu v zahraničí…

Rakousko – ráj lyžování

V rakouských Alpách čeká na lyžaře několik tisíc km sjezdovek. Nejbližší středisko z Prahy (208 km) je Hochficht v Horním Rakousku, které nabízí 20 km sjezdovek, jak červené, tak i modré úrovně a z Brna (221 km) je to pak lyžařský areál Semmering.

Kdo se vydá dál za hranice Rakouska, může zavítat do spousty úžasných lyžařských areálů, mezi které např. patří ledovec Hintertux, jenž spadá pod ski centrum Zillertal se 140 km sjezdovek.

Opomenout byste neměli ani další střediska, jako Kitzbühel, se známou sjezdovkou Streif, Kaprun – Zell am See nabízí 138 km tratí všech obtížností, Schladming – Dachstein Tauern, kde zdejší kompletní skipas nabízí 860 km sjezdovek, včetně vyhlášené Edelgriess pro freeride.

Slovensko – V Jasné se vyřádíte

Na Slovensku si užijete v lyžařském areálu v Jasné, jenž se rozprostírá pod Chopkom v Nízkých Tatrách. Tam vás čeká 49 km sjezdových tratí všech obtížností. Vyrazit můžete i do lyžařských středisek Štrbské Pleso, Vrátná, Veľká Rača – Oščadnica, Donovaly či Tatranská Lomnica.

Itálie – komfort ve Val di Fiemme

Ze Slovenska zamíříme na jih, do Itálie. Tady vás okouzlí nádherné scenérie Dolomit třeba v lyžařském středisku Carosello delle Malghe (42 km tratí), ale jsou tu mnohem známější centra lyžování jako Val Gardena a okruh Sella Ronda. Češi pak nejvíce navštěvují Val di Fiemme (vzdálenost cca 700 km), kde skipas můžete využít i ke vstupu do bazénů nebo bruslení. V Itálii nelze opomenout ani Livigno (65 km sjezdovek) a střediska San Colombana, Santa Caterina, Bormio a Madonna di Campiglio.

Francie – zalyžujte si pod Mont Blancem

Přesuneme se do Francie, která rovněž nabízí nádhernou lyžovačku. Proslulý je ski areál Chamonix, který se nachází pod Mont Blancem a sdružuje sedm oblastí. Ty dohromady nabízí 150 kilometrů sjezdovek od modrých, přes červené až po 14 černých.

Největším lyžařským střediskem ve Francii je však Portes du Soleil, neboť se zde propojuje 650 km sjezdových tratí. Tomuto centru konkuruje s 600 km sjezdovek areál Tři údolí, do něhož patří nejznámější střediska Courchevel, Meribel, Mottaret a další.

Švýcarsko – tady jsou Alpy doma

A jsme u bašty lyžování, kterou je Švýcarsko, o němž se tvrdí, že tady jsou Alpy doma. Určitě zajeďte do lyžařského areálu Zermatt, který najdete pod Matterhornem.

Z Prahy je nejblíže středisko Oberes Toggenburg (vzdálenost 622 km), z Brna je to pak Samnaun (750 km).

Když už jsme ve Švýcarsku, tak nesmíme zapomenout na největší zdejší perlu – ski areál St. Moritz, kde můžete potkat nejednu světovou celebritu. Středisko nabízí 359 km sjezdových tratí a pozor, údajně i 300 slunečních dní v roce.

A jeden tip na závěr

Ten je určený především pro odvážlivce a milovníky freeridingu. A také pro ty, jimž se zajídá komfort a celkový ruch v Alpách. Zajeďte si do rumunských Karpat, do největšího a nejrychleji se rozvíjejícího tamního lyžařského střediska Sinaia, ležícího 50 km od Brašova. Čeká vás tam prý maximální adrenalin.