Existuje mnoho druhů alergií a jedna z nich je spojena se zimním období a není tak častá. Alergie na chlad nebo-li na zimu. A jelikož předpovědi počasí hlásí v příštích dnech příchod arktické zimy na naše území, není od věci si něco o této alergii říci. Ta sice nepostihuje tolik lidí, jako ostatní typy alergií, ale i tak s ní musíme počítat.

Chladová kopřivka

Jsou mezi námi lidé, kteří prostě chlad nesnáší do té míry, že se to u nich projeví tzv. chladovou kopřivku. Příčinou je nejen pobyt v chladném prostředí, ale např. i prudké změny teplot, kdy přicházíme z tepla do zimy a naopak. Alergie postihuje více ženy než muže. Někteří lidé s chladovou alergií v teplých měsících žádné problémy nemají, jiní zase ano např. při koupání ve studené vodě.

Tuto alergii není lehké objevit, neboť je často zaměňována za příznaky jiného onemocnění.

Příznaky chladové alergie

Tím hlavním je zarudnutí kůže a vytvoření kopřivky, kdy se na nekrytých místech objeví svědivé pupence, avšak nejsou jediným projevem alergie. Mezi další patří otoky na místech, která nemáme zakryta oblečením či popraskání kůže, rovněž se mohou objevit i dechové obtíže, někdy slzení, anebo pálení sliznice.

Léčba alergie na chlad

Léčí se podáváním antihistaminik a používáním vhodných krémů (např. měsíčková mast). Zlepšit stav může i pravidelné otužování.

Prevence

Ta spočívá především v patřičném zakrytí všech míst, hlavně rukou a obličeje, tak, aby nebyly vystaveny mrazu či chladu. Rovněž je nutné se vyhnout prudkým změnám teplot, pomůže i celoroční otužování, preventivně lze působit medikamenty.

Vyšetřete se sami

Jestliže máte pocit, že trpíte alergií na chlad, stačí jednoduchý pokus, aniž byste ihned běželi k lékaři. Kostku ledu si na pět minut přiložte na vnitřní část předloktí. Jestliže vám po uplynutí této doby místo zčervená, začne vás svědit nebo oteče, jste s největší pravděpodobností alergičtí na chlad. Do 10 minut by se vám navíc měla na předloktí vytvořit kopřivka, která však za čas zmizí. Pak nastal čas, abyste navštívili lékaře.