Milovníci kakaa a čokolády mají možnost vyzkoušet mnohem zdravější alternativu, kterou je karob. Jedná se v podstatě o lusky rohovníku, kterému se lidově říká svatojánský chléb. Rohovník je stálezelený strom, který nejvíce roste v zemích kolem Středozemního moře.

Jeho lusky se používaly například ke krmen dobytka, ale také k výrobě pálenky. Zajímavostí je, že semena rohovníku se v minulosti používala jako závaží ve zlatnictví, přičemž jedno semeno odpovídalo jednomu karátu.

Sušené lusky bez zrníček se také rozemílají na karobovou moučku, která na rozdíl od kakaa neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje alergii.

Proč dát přednost karobu

Tvrdí se, že je to zdravější alternativa kakaa zejména pro děti a pro osoby trpící potravinovou alergií nebo celiakií. Karob krásně voní, má výraznou nasládlou chuť oproti hořkému kakau, které se musí často doslazovat. Používá se úplně stejným způsobem jako kakao, tzn. do vaření, pečení nebo k přípravě horkých nápojů. Jeho přínos pro zdraví je v absenci tuku, alkoloidů a kofeinu.

Naopak obsahuje velké množství minerálních prvků jako je hořčík, železo, vápník a třikrát více než kakao má v sobě karob vitamínů A, B a D. Další výhodou karobu je obsah důležitých aminokyselin a vlákniny. Naopak je podstatně chudší na kalorie, takže je vhodný při dietách a přispívá ke snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi, mnohem více než kakao. Pomáhá také ulevit od kašle.

Připravte si domácí karobový nápoj

Budete k tomu potřebovat:

  • 2 lžičky práškového karobu
  • 125 ml mléka
  • půlku lžičky skořice
  • špetku kardamonu

To vše zalijete vařící vodou. Záleží na individuální chuti, takže mléka si může každý dát, kolik chce. Jednou z variant je zalití prášku a ingrediencí jen troškou vařící vody, aby se směs rozpustila a zbytek hrnku dolít mlékem.

Karobový prášek lze sehnat v každém obchodě se zdravou výživou, ať už v levnější podobě, nebo dražší bio variantě.