Co je mango, určitě každý ví. Ovšem mangostan? Pokud se mluví o mangu jako o králi ovoce, platí to o mangostanu ještě ve větší míře. Ovšem s mangem nemá nic společného a také úplně jinak vypadá.

Společnou mají tyto dva plody snad jen neuvěřitelně lahodnou chuť. Samozřejmě všechny exotické plody jsou mnohem chutnější v čerstvém stavu, v jakém je koupíte pouze na tržištích v jejich domovině. Rájem tropického ovoce je především Vietnam a Thajsko. K nám se dováží podtržené a nedozrává do takové kvality, jako má v těchto zemích. Navíc bývá toto ovoce v našich obchodech nehorázně drahé.

Co je tedy mangostan?

Je to tropický stálezelený strom dorůstající do výšky 6 až 10 m, ze kterého se konzumuje pouze dužina plodu obalená v tmavě červenofialové slupce. Plody jsou kulaté bobule o průměru maximálně 10 cm a v dozrálém stavu mají červenohnědou až fialovou barvu. Pod slupkou je bílá dužina s jadérky, která se nejí. Dužina je velice lahodná, šťavnatá a má sladkokyselou chuť. Hodně se používá do kompotů, marmelád, džusů, krémů, kokteilů a pudinků.

Léčivé účinky

U mangostanu je ceněn především vysoký obsah bílkovin, vitamínu C a vápníku. Je rovněž bohatý na antioxidanty a xanthony ze skupiny flavonoidů, dále polyfenoly, katechiny a velké množství vody. Například džus z mangostanu pomáhá při zmírnění depresí, protože reguluje hladinu serotoninu a tryptofanu v krvi. Léčivé účinky způsobuje především vysoký obsah xanthonů v plodech mangostanu, které působí na různé bakterie.

Mangostan je využíván v tradiční medicíně v celé řadě asijských zemí. Působí jako antibiotikum, používá se při hojení ran, léčbě tuberkulózy, malárie, při zánětech uší, nosní sliznice, horních cest dýchacích, při zánětech močových cest, střevních potížích a dalších chorobách. Dokáže utlumit bolest, zmírňovat únavu i nevolnost a snižovat tělesnou teplotu.