O vínu, zejména bílém se často hovoří v souvislosti s některými dietami. V tomto případě se jedná o nejednoznačné názory, neboť víno obsahuje poměrně dost kalorií. Jak je to však s cukrovkáři, čili diabetiky?

Ještě před nedávnem byla odborná lékařská veřejnost výhradně proti konzumaci vína u pacientů léčících se na cukrovku. Postupně se tento přísný názor mírnil, neboť lékaři uznávají, že kromě značného obsahu kalorií, proti vínu nic jiného nemají. Moderní přístup a nejnovější výzkumy objevují překvapivá zjištění, která jsou pro diabetiky příznivá.

Co obsahuje červené víno

Červené víno obsahuje látku zvanou resveratrol, která působí pozitivně na slinivku, snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje tvorbu inzulinu. To je velice příznivý a pozitivní účinek, který má ovšem jedno „Ale“. U lidí se resveratrol z červeného vína dostane do mozku (který pak odešle příkaz do slinivky) jen stěží. Pozitivního efektu by člověk dosáhl jedině vypitím několika lahví červeného vína, čímž by se pochopitelně kladný efekt vyloučil.

Co jsou polyfenoly

Další studie prokázali, že červené víno, hrozny a šťáva z červeného hroznového vína, obsahují vedle resveratrolu také polyfenoly, které mají schopnost udržet takovou hladinu cukru v krvi, jako to dokáží standardní diabetické léky. Polyfenoly jsou antioxidanty pomáhají tělu regulovat hladinu cukru v krvi, takže jsou jednou z účinných prevencí před vznikem cukrovky.

Vědci dokonce srovnávali účinky vína s léky a s překvapením zjistili, že látky ve víně působí minimálně stejně efektivně, jako léky určené k léčbě cukrovky. Proto se začala testovat různá vína a zjistilo se, že efektivnější z tohoto hlediska je víno červené.

Co s kaloriemi v červeném víně?

Je známo, že červené víno obsahuje větší počet kalorií, než víno bílé. Proto se přišlo se šalamounským doporučením. Malé množství červeného vína je zdraví prospěšné, ovšem je třeba počítat s jeho kalorickou hodnotou a pamatovat na to při sestavbě jídelníčku a kalorie přijaté v červeném vínu odebrat u jiných potravin. Také je třeba brát v úvahu, že časté pití vína ve větším množství, nepovede ke zlepšení cukrovky, ale spíše k opačnému účinku a ještě díky kaloriím ke zvýšení tělesné hmotnosti.