Když přijde mráz, dospělý člověk ví, jak se má obléci, zvládne to řešit i pocitově. Ale co miminko, které je na světě krátce, či dítě, jež si ještě neumí říct, že je mu zima? Jak ho obléknout, aby to nebylo málo, nebo naopak moc? Vždyť děti do pěti let ještě nemají vyvinutou termoregulaci jako dospělí a zase na druhou stranu je důležité je nepřehřát.

S novorozencem raději nevycházet

Máte-li doma novorozence a teplota klesne pod bod mrazu, je lepší zůstat doma. Jestliže je venku vzduch suchý, bez sněhu, je hraniční teplota -3 °C, pokud je venku sníh, můžete vyjít do -5 °C. Jděte vždy až mráz trošku povolí, ne dřív než po 10 hodině, ideálně kolem poledne a vycházku omezte na jednu, maximálně dvě hodiny.

Když vyrážíte ven, pak i zde, stejně jako u dospělých, oblečení vrstvěte – bodýčko, pak dupačky, fleecová kombinéza, kalhoty, nepromokavá kombinéza a fusak do kočárku. Už i pro děti se vyrábějí termo body, u fusaku pak vyberete takový, aby byl měkký, hřál a byl odolný proti nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nezapomeňte na čepici a rukavice.

Dětem kontrolujte prstíky a obličej

Když jste s dětmi venku na mrazu, pravidelně jim kontrolujte obličej, prstíky a uši. Dítě, které bude mít ručičky bledé a studené, je mu zima a raději volte návrat domů.

Každé dítě snáší zimu jinak a teprve časem poznáte, co mu k pobytu venku postačí. Takovým vodítkem může být, když po návratu dítěti sáhnete na prstíky a bříško. To by mělo být teplé, prstíky by neměly být horké. Pokud vaše dítě bude zpocené na čele či zádech, navlékli jste ho příliš a je přehřáté.

Pozor na omrzliny

Dítě mažte krémem, který je přímo pro tyto účely určený pro dětskou pokožku. Krém použijte minimálně půl hodiny před odchodem, aby se mohl pořádně do pokožky vstřebat. Jinak zapomeňte na to, omotávat dětem šálu přes nos a ústa, neboť pára v dechu se začne na šále srážet a může dojít k omrzlinám.