Pro tento exotický okrasný strom se u nás vžil název cicimek datlový. Přestože pochází z oblastí na rozhraní mírného a subtropického pásma, snese mrazy hluboko pod -20°C. V Číně jej pěstují již čtyři tisíce let a donedávna tam byl nejrozšířenějším ovocným stromem.

Rostou na něm plody o velikosti zhruba mezi švestkou a třešní. Ve zralém stavu připomínají sladká křupavá jablíčka. Čínské datle se jim říká zřejmě proto, že po několika týdnech uskladnění v nich dochází k fermentaci a chuť se mění na datlovou. Jsou vhodné k sušení a v tomto stavu vydrží celý rok. Přínosem je obsah mnoha cenných látek a vitamínů.

Pěstování jujuby

Strom jujuby je nenáročný a roste i na suchých a málo úrodných půdách. Pěstiteli se odvděčí brzkým a bohatým plozením. Vyžaduje teplo, ovšem dnes jsou již vyšlechtěny i odrůdy, které jsou přizpůsobeny i méně příznivým podmínkám. Ideálním stanovištěm je chráněná jižní a slunná poloha, asi podobně jako pro víno. Pěstovat ji lze také v nevytápěném skleníku nebo v zimní zahradě. Venku bez problémů přečká i dvacetistupňové mrazy.

Využití plodů

Významný je vysoký obsah vitamínu C, ale také mají poměrně dost vitamínů skupiny B, dále karotenu, přírodního cukru a minerálních látek, jako je draslík, železo, vápník, fosfor, hořčík, sodík, zinek, mangan, měď kobalt a jód.

Plody se mohou zpracovat do kompotů, povidel, želé nebo marinád. Čerstvé dobře chutnají na koláčích či v sušenkách. Pro zdravé zimní mlsání se mohou usušit stejně jako křížaly z jablek. Plody lze také zamrazit a v zimě je využít při výrobě sladkých pokrmů.

Léčivé účinky

Plody jujuby lze využít jako prevenci nebo k přímé léčbě nejrůznějších neduhů. Doporučují se například proti kašli, nespavosti, neurózám nebo revmatickým bolestem. Jsou dobré také pro trávení, čištění krve, snižování krevního tlaku, zmírnění bolestí jater, ledvin a močových cest.

Užitečná jsou také semena, která jsou dobrá na nespavost a celkovou slabost, bušení srdce, hypertenzi, nadměrné pocení, uklidnění nervů a posílení kostí i šlach.