O červeném vínu se traduje, že je dobré na krev a že má další pozitivní účinky na zdraví. Zároveň se ovšem připomíná, že obsahuje alkohol a je tedy vlastně jedem. Jaká je tedy pravda?

Přínosy

V červeném vínu, hlavně v jeho slupkách je obsažena látka resveratrol, která údajně odbourává volné radikály. Tím se usnadňuje obnova buněk, upevňuje zdraví a prodlužuje život. Oprávněnost tohoto tvrzení potvrzují Francouzi, kteří jen zřídka trpí kardiovaskulárními chorobami, i když francouzská kuchyně nijak nešetří živočišnými tuky. Je to zdánlivý paradox, ovšem negativní působení tuků je u Francouzů vyvažováno právě blahodárnými účinky resveratrolu. Jeho pravidelný přísun je u nich zajištěn díky národnímu zvyku popíjení červeného vína.

Ovšem existují i opačné názory. Někteří odborníci pochybují o zázračných účincích resveratrolu a dokládají to na průzkumech prováděných u Italů a jiných národů, kde lidé holdují červenému vínu. Zároveň se však připouští, že červené víno, stejně jako hořká čokoláda a další potraviny mohou mít skutečně pozitivní vliv na zdraví, ale zřejmě působí pozitivně na organismus jinou společnou složkou. Jejich blahodárnost nespočívá zřejmě pouze v přítomnosti resveratrolu, ale i v dalších látkách.

Co ještě červené víno obsahuje

Důležitá je přítomnost fenolů, které fungují jako antioxidanty a zpomalují stárnutí buněk. Proto má červené víno protirakovinný účinek a také snižuje neblahé účinky vysocekalorické stravy. Pro zdraví je prospěšnější červené víno než bílé díky vyššímu obsahu antioxidantů. Mírná konzumace červeného vína zvyšuje ženám šanci počít dítě a přináší jim další pozitivní účinky v období po menopauze. Resveratrol a další fytoestrogenní látky nahrazují ubývající pohlavní hormony a snižují riziko vzniku osteoporózy. U žen tylo látky potlačují vznik rakoviny prsu a vaječníku.

Jaké víno konzumovat a kolik

Rozhodně je lepší dát přednost dražším červeným vínům před levnými, či dokonce krabicovými. Ta totiž postrádají některé důležité složky a naopak mohou obsahovat velké množství konzervačních látek, které nejsou žádným přínosem pro naše zdraví, ale spíše naopak.

Jako u každého alkoholického nápoje platí zásada střídmosti. Při nadměrném pití jsou pozitivní účinky potlačeny těmi negativními a hrozí cirhóza jater, poškození srdce a další zdravotní obtíže. Za přiměřenou dávku, která má pozitivní přínos pro naše zdraví se považují dvě sklenky vína denně pro muže, a jedna pro ženy.