Kdo jednou ochutná cherimoyu, musí se do ní zamilovat. Můžete se také setkat s označením láhevník. Mnozí považují toto ovoce jako nejlahodnější na světě. Sladkost cherimoyi je obohacena o další lahodné příchuti, takže chuť tohoto ovoce lze těžko popsat, snad jako smetanově jemnou, či karamelově medovou. Chuť dužiny lze také přirovnat ke kombinaci banánů s jahodami, někomu zase připomíná vanilkový dezert či smetanové karamely.

Co je vlastně cherimoya

Je to malý poloopadavý strom dorůstající do výšky maximálně 5m. Původem je z Jižní Ameriky, kde roste v údolích And v nadmořských výškách kolem 1500 m hlavně v Ekvádoru a Peru. Dnes se ovšem pěstuje téměř po celém světě. V našich obchodech se objevuje bohužel jen výjimečně a převážně se jedná o cherimoyu ze Španělska. Důvodem malého výskytu na našich pultech je obtížný převoz, neboť plody nesnáší otlačení a rychle se kazí. Sklízí se proto nezralé a v tomto stavu je jeho chuť nedobrá až svíravá. Proto je nutné plody nechat po zakoupení několik dnů dozrát. Zralost poznáte podle toho, že slupku uvolníte lehkým tlakem.

Charakteristika plodů

Jejich vzhled připomíná zelené jablko srdčitého tvaru, které má ovšem v průměru až 20 cm. Někomu může připadat také jako nerozvinutá zelená šiška díky vroubkování na povrchu plodu. Dužina plodu je bílá, narůžovělá nebo jemně nažloutlá a je v ní mnoho pecek, velkých až 2 cm.

Plody cherimoye jsou užitečné pro naše zdraví zejména díky obsahu hroznového cukru, dále jsou plné vlákniny a dalších látek. Obsahují provitamin A, vitamin C, fosfor, vápník a pektin. Přes svou hutnou konzistenci má cherimoya nízký obsah tuku, který tvoří jen asi 0,7% celkového obsahu.

Využití

Jedí se syrové tak, že se rozříznou na dvě poloviny a dužina se vydlabává lžičkou asi jako kiwi. Semena se však nejí, jelikož ve větším množství jsou jedovatá. Dužina se pro svou šťavnatost také hodí do ovocných salátů, do nápojů nebo zmrzliny. Pro svou výrazně sladkou chuť se prostě cherimoya hodí pro nejrůznější účely.

Semena jsou i přes svou jedovatost také využitelná. Indiáni z nich vyráběli mast proti blechám, vším a jiným kožním parazitům, protože obsahují alkaloidy. Nejprve semena upražili, poté je roztloukli a smíchali s tukem. Těchto vlastností semen se také využívá proti mšicím a rostliny ošetřené mastí nebo roztokem ze semen nejsou napadány žádnými škůdci. Semena můžete využít i k vypěstování vlastní exotické rostliny u sebe doma.