Batáty jsou něco jako sladké brambory, ovšem s klasickými bramborami nemají nic společného. Jsou to hlízy povijnice batátové, což je tropická rostliny patřící do čeledi svlačcovité. V obchodech se zeleninou se prodávají batáty s vnitřkem oranžové barvy, nebo s vnitřkem bílým.

První z nich jsou vhodné na vaření, do pyré, k zapékání nebo na lupínky. „Bílé“ jsou škrobovitější a méně sladké a hodí se do těst. Někdy bývá problém tyto dva druhy rozlišit. Poměrně dobrou radou je, že batáty s oranžovým vnitřkem mají hladší slupku a ty „bílé“ jsou na povrchu strupovitější.

V čem spočívá přínos batátů?

Je to jeden z nejvýživnějších druhů zeleniny vůbec. U batátů se cení vysoký obsah vlákniny, vitamínů (zejména vitamíny C a B6), draslíku, kyseliny chlorgenové, kyseliny kávové, rostlinného barviva betakorotenu, luteinu a zeaxantinu. Všechny tato látky tvoří dohromady velice účinný prostředek, který působí proti rakovinnému bujení, dále proti očním chorobám a různým virům. Batáty však obsahují i další zdravé složky, jako například železo a měď. Lze je doporučit lidem s artritidou či alergiemi a jejich konzumace může mít i protizánětlivé účinky.

Dalším důležitým prvkem je vápník, kterého mají batáty osmkrát více než obyčejné brambory. Čtyřikrát více mají také betakarotenu, tedy provitamínu vitamínu A, který lidské tělo potřebuje na jeden den.

Jak batáty použít v kuchyni

Obecným návodem je, že batáty lze použít do všech receptů, kde figuruje dýně. Velice si batáty chválí maminky malých dětí, které začínají s příkrmy. Dětem batáty chutnají víc než brambory hlavně díky tomu, že jsou sladké. Jediným jejich handicapem je vyšší cena.

Vyzkoušet můžete také bramborovo-batátové pyré nebo si zapéct batáty spolu s další zeleninou.

Naopak příliš nebude chutnat polévka s batáty, ovšem jejich sladkost vůbec nebude vadit v dýňové polévce, do které vmícháte rozmixovanou batátu. Pokud máte rádi smažené pokrmy, můžete si usmažit výborné batátové lupínky, které budou zřejmě nejvíce chutnat dětem.