Máta je vytrvalá bylina s chlupatou lodyhou vysokou až 70 cm. Listy jsou vejčité a špičaté, mají až 1 cm dlouhý řapík a vzhledem připomínají kopřivu. Roste na březích řek a potoků, v příkopech a můžete ji pěstovat i na zahradě, ovšem musíte ji ohradit nebo omezovat, neboť je to v podstatě plevel, který se rychle rozrůstá. Sbírají se listy před rozkvětem, nebo nať s mladými kvetoucími vršky, a to od června do září. Listy se pak suší ve stínu, pokud možno co nejrychleji, neboť při pomalém sušení hnědnou.

Léčivé účinky máty

Je to jedna z nejstarších léčivých bylin, která byla známa již starým Egypťanům. Obsahuje velice účinné látky, jako je menthol, menthon, menthofuran, ve stopkách jsou terpeny a další látky. Chuť máty je palčivě kořenná se zvláštním větrovým zápachem.

Na co se máta používá

Tlumí a odstraňuje křeče, zvláště v trávicím ústrojí, zmírňuje nadýmání, má dezinfekční účinky a povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči. Máta má rovněž protizánětlivé účinky a zklidňující účinky na nervovou soustavu. Používá se také na inhalaci při zánětu horních cest dýchacích.

Mátový čaj pomáhá léčit anorexii, neboť podporuje chuť k jídlu, ale také zahání únavu.

Další možností je zevní použití mátového oleje. Čerstvou nebo sušenou mátu pokrájíme na kousky, napěchujeme do sklenice, zalijeme olivovým olejem a necháme 2 týdny louhovat. Poté přecedíme, mátu vymačkáme a uchováváme v tmavé sklenici v chladu. Nanáší se ráno a večer na očištěnou pleť, která je mastná s rozšířenými póry.

Máta nachází využití i v kuchyni například jako koření do salátů, na maso a kromě čajů si můžete připravit i osvěžující studené nápoje.

Jak mátu pěstovat

Mátu seženete v mnoha variantách a pěstování většiny z nich je snadné. Nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Jednodušší než začít od semínek, je koupit již vzrostlou rostlinku máty. Pěstovat ji můžete jak doma za oknem, tak v tuhlíku na balkóně nebo na zahradě. Venku ji vysaďte v březnu až dubnu, ale může to být i před zimou, ideálně v září. Stanoviště by mělo být chráněné před větrem a přímým sluncem, kde je humózní zemina s dostatkem vlhkosti. Máta totiž nesnáší sucho. Potřebuje dostatek místa, jelikož se velmi rychle rozrůstá.