Ale také hadí fík, hadí vejce nebo snakefruit. Všechny tyto názvy se používají pro výborné exotické ovoce salak. Existují odrůdy salaku s rozmanitou konzistencí. Chuť je částečně sladká a částečně nakyslá, každopádně osvěžující. Různé odrůdy chuťově připomínají banán, jahody nebo ananas.

Pro svou značnou trvanlivost bývá salak oblíbeným jídlem například při výletech nebo na poutních cestách.

Plody rostou na tropické zakrslé palmě v trsech u země. Z jedné palmy se sklízí až 100 kusů tohoto ovoce. Pěstuje se hlavně v Indonésii, Malajsii a Thajsku, ale vyskytuje se také v Indii, Barmě nebo na Filipínách.

Charakteristika salaku

Plody mají vejčitý nebo hruškovitý tvar a jsou dlouhé 5-8 cm a široké asi 3 cm, tzn. asi jako fíky. Jejich povrch je oranžovo žlutý a slupka připomíná hadí kůži, protože je tvořen tvrdými pravidelně uspořádanými šupinami. Po oloupání najdete pod slupkou žlutobílou křupavou dužinu, obsahující jedno až tři černohnědá semena, která nejsou jedlá. Salak je výborný jen když je patřičně dozrálý. Nezralé plody mají kyselou svíravou chuť. K nejoblíbenějším druhům salaku patří Salak pandoh, který vyniká svou plnou chutí a vůní, ikdyž není ještě úplně dozrálý.

Co salak obsahuje

Je poměrně kalorický, je zdrojem bílkovin, vlákniny, obsahuje draslík, fosfor a sodík a hlavně vitamíny B a C.

Účinky na zdraví

Salak pozitivně působí na oči, pomáhá při průjmech a je užitečný při dietách, jelikož tělo doplní o potřebné živiny, minerály a vitamíny. Výhodou je, že salak se ve střevech vstřebává pomaleji a tedy dlouhodoběji zásobuje tělo živinami. Díky bohatému obsahu draslíku a pektinu je dobrý také na mozek, neboť podporuje lepší paměť a koncentraci. Je také prospěšný pro trávení, zabraňuje zácpě a zmírňuje pálení žáhy.

Využití

Pro svou sladkokyselou chuť se hodí k výrobě džemů nebo jako ovoce do koláčů. Ze salaku se také vyrábí sirup, konzervuje se jako kompot a z některých druhů se vyrábí i víno.