Tmavé kruhy pod očima způsobuje nedostatek spánku, dehydratace při kocovině, špatná dieta, chybějící vitamíny, různá vážná onemocnění, ale taky stres a genetika. Ale nezoufejte. Pomůže vám od nich i něco tak běžného, jako je čajový pytlík. Mrkněte na doporučení níže a zjistěte, jak s tmavou kůží okolo očí zatočit!

Na kruhy pod očima můžete použít pouze některé čajové sáčky a to ty, které obsahují kofein, třísloviny (taniny) nebo anti-oxidanty. Právě díky těmto látkám zůstane kůže kolem očí světlá.

Proč se na to čajové pytlíky perfektně hodí?

Čajové sáčky jsou ekonomickou a vědecky prokázanou cestou ke krásné oblasti kolem očí bez vedlejších účinků. Ale jak je možné, že má něco tak všedního a obyčejného tak zázračné účinky?

  • Anti-oxidanty obsažené v čajových pytlících výrazně snižují otok.
  • Kofein zužuje cévy a snižuje obsah tekutin v tkáních.
  • Třísloviny v čajových pytlících nejenom, že dodávají čaji chuť a barvu, ale navíc také stimulují krevní oběh.
  • Sáčky mají protizánětlivé a zklidňující vlastnosti.
  • Obsah teofylinu prostupuje kůží a redukuje podkožní tuk tím, že hydratuje kožní buňky. Tím se taky snižuje riziko zánětu.
  • Alkaloidy pracují na obnově kůže kolem očí.
  • Čajové sáčky, zejména čaje zeleného, v sobě mají EGCG, což je protizánětlivá složka, která brání hromadění tekutin pod očima.

Jak sáčky použít?

Namočené a chlazené čajové sáčky umístěte přímo na tmavé kruhy pod očima. Ale nejdříve si přečtěte pár rad jak na to:

1 způsob:

  • 2 sáčky zeleného nebo bílého čaje několik minut louhujte v teplé vodě.
  • Vytáhněte je a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu nebo dejte sáčky do lednice rovnou ponořené ve vodě.
  • Nechte je v lednici na 15 – 20 minut.
  • Omyjte si obličej studenou vodou a pak jej vysušte.
  • Přiložte pytlíky pod oči a nechte 15 – 20 minut působit.
  • Pak znovu opláchněte obličej studenou vodou. Tím snižujete riziko zánětu.
  • Toto udělejte 2 – 3krát denně.

2 způsob:

  • Dejte 2 čajové pytlíky nebo sušený heřmánek do šálku horké vody.
  • Nechte několik minut louhovat a sáčky vyndejte nebo nechte vychladnout čaj a namočte do něj dva vatové tampónky.
  • Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a dejte vatičky nebo sáček do umělohmotného pytlíku.
  • Nechte sáčky na několik minut vychladnout.
  • Přiložte pod oči a nechte působit 15 – 20 minut.
  • Po sundání sáčků si omyjte obličej.

Vlastnosti různých čajových sáčků:

Heřmánkový čaj

Tento druh čaje v sobě ukrývá anti-oxidanty, anti-alergeny, protizánětlivé látky, bělící látky, čistící látky, které vaši pleť rozjasní a vitamíny vyživující unavenou kůži kolem očí. Heřmánek je jediná bylinka, která připadá v úvahu při léčba tmavých kruhů.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý na anti-oxidanty a taniny, které prosvětlují tmavou oblast očí. Látky obsažené v zeleném čaji taktéž redukují otok a napínají kůži kolem očí. Cévy a kapiláry se stahují a kruhy pod očima mizí.

Černý čaj

Černý čaj obsahuje velmi množství kofeinu a taniny, které napínají kůži a vytahují z nich přebytečnou vodu. Ta je totiž příčinou otoku a tmavých kruhů.

Peprmintový čaj

Studený obklad z mátového čaje čistí pleť, snižuje otok a příjemně pleť chladí. Má silné mentolové aroma. To se dostane až do dutin, čímž eliminuje kožní alergie a osvěžuje pokožku obličeje.

Rady a tipy:

  • Dávejte si pozor, aby se vám čaj nedostal do očí.
  • Nikdy si nedávejte pod oči sáčky ještě horké! Používejte výhradně chlazené sáčky.
  • Pro ty nejlepší výsledky přiložte pytlíky pod oko ihned po vyndání z lednice.
  • Pro každou proceduru použijte nový čajový sáček.
  • Chronické otoky očí jsou příčinnou vážných zdravotních problémů. Proto pokud na vás síla čajových pytlíků nezabírá, poraďte se s odborníkem.
  • Nejdříve všechny druhy sáčků podrobte testu na ruce, abyste předešli alergickým reakcím.
  • Vždy vyjměte pytlík z čaje předtím, než do něj přidáte med, cukr nebo citron.
  • Nikdy neotvírejte oči, zatímco máte na spodních víčcích čajový pytlík nebo vatičku.
  • A taky pamatujte, že pití čajů pomáhá organismu zevnitř.
  • Nezapomínejte však ani dostatek vody a jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu.