S příchodem nevlídného podzimu a zimy přichází také období chřipkových onemocnění, kašle, rýmy, nachlazení a podobných neduhů, které sužují děti i dospělé. Každý se těmto onemocněním brání jinak, ale nejčastěji většina z nás zamíří do lékárny pro nějaký zaručený lék podle reklam či doporučení známých. Přitom existuje řada přírodních metod, které skvěle nahradí chemické preparáty.

Léčba medem

Vedle bylinek, ovoce, zeleniny, aromaterapie či vodoléčby vyzkoušejte léčbu medem. Med se v lidovém léčitelství používá již od pradávna a jeho efektivní účinky při léčbě kašle, bolesti v krku a nachlazení potvrzuje i dnešní medicína. Tento přírodní produkt má antiseptické vlastnosti především v kombinaci s citrónem, a proto je vhodným sladidlem do bylinkových čajů. Čaj má tu vlastnost, že snižuje horečku. Účinný je zejména čaj lipový a bezový. Potřebujete k tomu 1 díl květu lípy a 1 díl květu černého bezu. Bylinky promícháte, přelijete vroucí vodou a necháte louhovat 10 minut. Pokud jej přisladíte medem, budou účinky ještě větší.

Na bolesti v krku a kašel pomáhá horké mléko s medem. Někomu se tato kombinace může zdát divná, ale skutečně hrnek horkého mléka s polévkovou lžící medu pomáhá odkašlávat a odhleňovat.

Medový sirup

Můžete si jej připravit snadno a rychle sami. Do pár lžic medu vymačkejte čerstvou citrónovou šťávu a máte-li doma kokosový olej, tak stačí vmíchat jednu lžičku. Dospělí mohou vyzkoušet třeba panáka rumu oslazeného medem.

Při léčení medem je však třeba dát pozor na možné alergické reakce zvláště u dětí mladších jednoho roku a u pylových alergiků.

Med na kocovinu

Na kocovinu po prohýřené noci existuje celá spousta receptů, jak co nejdříve vystřízlivět a zbavit se bolesti hlavy a celkově špatného fyzického stavu. Na každého zabírá něco jiného, ale vyzkoušejte doporučení britské Královské chemické společnosti. Ta doporučuje toast s medem, jelikož med dodává tělu potřebné látky, aby se vyrovnalo s následky vypitého alkoholu.