Venku je brzo tma, nechce se nám vstávat z postele a neustále se musíme soukat do několika vrstev oblečení. Ano, řeč je o utrpení zimních měsíců. Přestože nás to netáhne ven tak, jako v létě a odhalení většího kusu těla se zdá být v nedohlednu, neměli bychom zapomínat na pohyb.

Ten je teď možná ještě důležitější, než v létě, kdy jsme venku často a rádi. Vybrali jsme 6 sportů, kterými si tyto ponuré měsíce můžete zpříjemnit, abyste neztratili kondici a nemuseli se v létě stydět za nepěkné faldíky.

Lyže a snowboardy

Pro zdatné sportovce, kteří jsou na lyžích nebo snowboardu na horách jako ryba ve vodě, je samozřejmě nejideálnější vyrazit na sjezdovku. Pokud jste se odhodlali naučit se některý z těchto krásných sportů, pamatujte hlavně na správnou volbu oblečení. Špatná volba termoprádla se vám totiž může stát osudnou. A namažte se. Nemyslíme alkoholem, ale kvalitním krémem s UV faktorem.

Brusle

V televizi to vypadá tak snadně. Ale nenechte se zmást. Jde o velmi náročný sport, u kterého za hodinu spálíte minimálně 1 000 kalorií. Což je dokonce víc, než na sjezdovce. Bruslení perfektně tvaruje pozadí a nohy a díky nepřetržitému vyrovnávání váhy posiluje celé tělo. Teď už chápete, proč jsou krasobruslařky tak hubeňoučké, že? Zajeďte si proto na nejbližší zmrzlý stadion zabruslit pár koleček. v Praze si můžete navíc užít i krásnou atmosféru venkovního kluziště Na Štvanici nebo Ovocném trhu.

Joga, Zumba, aerobik

Jestli nejste příznivci zimy a navlékání do několika vrstev oblečení, jděte rozhýbat tělo na hodinu Zumby nebo aerobiku. Stačí vám sportovní šortky, tílko, kvalitní sportovní botasky a rytmus v těle. Pokud jste divošky nebo divoši, zvolte kombinaci latinsko-amerických tanců a cvičení v podobě Zumby. Jestli máte raději klasický styl, skočte si na hodinu aerobiku. Při rychlém tempu můžete za hodinu spálit až 500 kcal.

Plavaní

Rozhrnovat vodu pažemi můžete i v zimních měsících v nejbližším bazénu. Pokud zvolíte nějakou nepopulární hodinu, je docela dost možné, že vám u toho nebude překážet velký počet jiných plavců. Tento pohodový sport uleví vašim zádům a vyváženě zatíží svaly. Obzvláště pokud máte sedavou práci, je to ten nejlepší způsob, jak svému tělu pomoct od bolesti. Za hodinku rekreačního plavání bez problému spálíte okolo 600 kcal.

Běh

Pokud za sebou máte tři roční období naplněné během, rozhodně v zimě tuto aktivitu nevypouštějte. Jen je třeba pár věcí změnit. V první řadě najděte méně náročnou trasu. V zimě vám budou síly ubývat rychleji. Počítejte i se zhoršenými světelnými podmínkami. Nebudete moct běhat brzo ráno nebo po příchodu z práce, jak jste byli zvyklí. Anebo si musíte vybrat trasy s pouličním osvětlením. Je tu i možnost vyměnit přírodu za prostředí posilovny, tedy zkusit běh na trenažeru. Pokud si jdete zaběhat na trenažeru úplně poprvé, raději se poraďte s trenérem.

Badminton

Pokud si chcete každý víkend užít s přáteli pořádnou legraci, zamluvte si na dvě hodiny tenisovou halu. Rakety i míčky na badminton si určitě můžete zapůjčit na místě. Spálíte sice jen okolo 400 kalorií, ale budete příjemně unavení a protáhlí. Večer se vám bude jistě usínat lépe s vědomím, že jste pro své tělo něco udělali.