Ionty jsou neviditelné částice, které nesou elektrický náboj. Tyto částice obsahují neutrální neutrony, kladně nabité protony a záporné elektrony. Pokud není počet elektronů a protonů stejný, pak je iontová částice buď kladně či záporně nabitá. Zároveň obecně platí, že kladné ionty jsou škodlivé pro lidské tělo, zatímco ty záporné mají příznivý vliv.

Záporné ionty vznikají v přírodě působením vody, vzduchu, slunečního záření a přirozené radiace Země.Tyto ionty obzvlášť převládají u tekoucí vody, takže ten úžasný pocit, který máte na pláži, v blízkosti vodopádu či těsně po bouřce, mají pravděpodobně na svědomí právě tyto „vitamíny vzduchu.“

A za co přesně záporným iontům vděčíme?

V dostatečně vysoké koncentraci čistí vzduch od plísní, pylů, zvířecích alergenů, pachů, cigaretového kouře, bakterií, virů, prachu a jiných nebezpečných částic. Děje se to tak, že se připojí k těm škodlivým, kladně nabitým částicím v hojném počtu a tím způsobí, že škodliviny jsou příliš těžké, než aby mohly zůstat ve vzduchu, proto klesají k zemi a vy je nemusíte dýchat.

Mezi další pozitivní účinky záporných iontů podle výzkumů patří pozitivní působení na lidskou psychiku, zlepšení stavu dýchacího traktu, který je následně méně náchylný na různá onemocnění, snížení počtu případů bolestí hlavy a nevolnosti, lehčí spánek díky normalizaci hladiny serotoninu v mozku a celkové zlepšení duševní výkonnosti.

Pokud váš dům neleží blízko moře ani vodopádu, nezoufejte. V dnešní době máte na výběr z nepřeberného množství ionizátorů, které lze v bytě umístit téměř kamkoli a jsou víceméně bezhlučné. Mezi jejich jedinou nevýhodu patří produkce ozonu. Kvalitní přístroje však zaručují pouze stopové množství, které splňuje veškeré limity.