Ač se to zdá neuvěřitelné, závislost na cukru je srovnatelná s návykem na heroin. Horší je především v tom, že jde o zabijáka, který vás zabíjí o hodně pomaleji, nenápadněji a je všude dostupný. S postupem let se konzumace cukru neustále zvyšuje, především u dětí.

Zatímco dříve jsme o prázdninách na vesnici dostali dvě jablka nebo lezli na stromy pro třešně, dnešní děti se dopují snadno sehnatelnými sladkostmi a limonádami plnými bílého zla. Pak se není čemu divit, že jsou děti 21. století předávkované energií nebo mají časté změny nálad závislé na stoupání a klesání hladiny cukru v těle. Zkuste se zamyslet a jděte dětem příkladem sladkými alternativami, které jim mohou zachránit život.

Med

Nektar od včeliček je asi nejznámější náhradou sladkého bílého prášku. Oproti němu má taky o dost pozitivnější účinky. Dodá vám energii, pomáhá při léčbě dýchacích cest, snižuje tlak a má blahodárné účinky i na vaše střeva. Asi netřeba vysvětlovat, že med od včelaře bude mít jiné hodnoty, než ten plný konzervantů v regálu supermarketu.

Stévie

Tato rostlinka z Jižní Ameriky byla oblíbená už u Indiánů. Jelikož se jedná o rostlinu nebo o extrakt z rostliny, má na lidský organismus pozitivní účinky. Neobsahuje kalorie, nekazí zuby a uvolňuje glukózu do těla postupně. Její žvýkání vás zbaví zápachu z úst a antibakteriální účinky se starají o pevnou imunitu. Zatočí i s únavovým syndromem, pálením žáhy a touhou po cigaretách nebo alkoholu. Stévii můžete pěstovat na zahrádce, v květináči nebo ji koupit už zpracovanou v obchodě s bio potravinami.

Přírodní sirupy

Sirupy, které koupíte v obchodě s bio potravinami, jsou snadno sehnatelnou náhradou sladké chuti. Můžete namítnout, že jsou trochu dražší, nicméně na slazení stačí opravdu jenom kapka. Použijte je jak do ranní kávy, tak při pečení. Představují taky ideální alternativu slazení při redukčních dietách. Na výběr máte z celé řady chutí. Ochutnejte javorový, agávový, kukuřičný, nebo rýžový sirup a nebudete chtít jinak!

Obilný slad

Ne úplně známá a ne zrovna rozšířená náhrada cukru. Obilný slad je bohatý na fosfor, vápník, sodík, draslík, železo a další látky pozitivní pro organismus. Díky svému pomalému nájezdu neubližuje slinivce a nezvyšuje hladinu cukru v krvi nárazově. Ale pozor, bezlepkaři si ho bohužel dát nemohou.

Rapadura

Toto sladidlo pro vás bude asi exotické. Jedná se o sušenou třtinovou šťávu, přičemž třtina je sklízena mačetou. Pak ji výrobci zlisují, přefiltrují a vznikne šťáva. Z té následně odpařují vodu, dokud nezačne krystalizovat a na rozdíl od třtinových cukrů v ní melasa zůstane. Má stejnou strukturu jako cukr, na který jste zvyklí, a obsahuje jednoznačně větší množství minerálních látek. Nelekněte se tmavší barvy. Ta se odrazí, především pokud použijete Rapaduru k pečení.