Tea Tree, těkavý éterický olej, vyráběný z rostliny Melaleuca alternifolia, má stále větší oblibu téměř na celém světě. Již více než sedm desetiletí je dokumentován v lékařských studiích jako prostředek, který pomáhá bojovat proti mnoha druhům bakterií, virů a plísní. Má široké spektrum využití: dá se použít k výrobě domácích čisticích prostředků či kosmetiky na mytí obličeje, šamponů, masážních olejů apod. Přírodní antiseptické a protizánětlivé účinky z něj činí nepostradatelnou součást každé domácí lékárničky.

Výhody Tea Tree

Přestože historická data dokazují, že Tea Tree byl používán některými kmeny již před tisíci lety, v současnosti konečně i věda uznala jeho úžasné antimikrobiální účinky. Některé z mnoha tradičních použití čajovníkového oleje zahrnují léčbu akné, planých neštovic, oparů, problémů dýchacích cest, plísňových infekcí, zápachu z úst, vší, svrabu, bodnutí hmyzem, vředů a spálenin od slunce.

Dále sem patří jeho využití v domácnosti, kde dobře poslouží jako přírodní čistič, repelent, či osvěžovač vzduchu.

Nejlepší využití Tea Tree oleje

  • Boj proti akné – Jedním z nejčastějších využití čajovníkového oleje jsou dnes výrobky pro péči o pleť. Je považován za jeden z nejúčinnějších domácích prostředků pro léčbu akné. Dle některých studií je dokonce stejně účinný jako bezoylperoxid, avšak bez souvisejících negativních vedlejších účinků, jako je červená a vysušená kůže. Svůj domácí přípravek proti akné si můžete vyrobit doma smícháním pěti kapek čistého Tea Tree olejíčku se dvěma lžičkami medu. Naneste na obličej jako masku, nechte působit jednu minutu a opláchněte vlažnou vodou.
  • Na vlasy – Zdá se, že tento olejíček je také velmi prospěšný pro vlasy a vlasovou pokožku. Stejně jako olej kokosový, i Tea Tree má schopnost zklidnit suchou kůži, bojuje s lupy a dokonce se používá na vši. Vyrobte si domácí Tea Tree šampon smícháním několika kapek tohoto oleje s Aloe vera gelem a kokosovým mlékem. Pro lepší vůni můžete přidat další esenciální olej, například levandulový.
  • Čistič domácností – Další skvělý způsob, jak využít čajovníkový olej. Díky svým silným antimikrobiálním vlastnostem vám pomůže vypořádat se se škodlivými bakteriemi. Smíchejte vodu, ocet, citronovou silici, olejíček a přírodní čistič je na světě. Můžete ho použít na kuchyňské linky, spotřebiče, sprchový kout, WC i umyvadla.
  • Na lupénku a ekzémy – Tea Tree olej zmírňuje jakýkoli typ zánětu kůže, lze jej tedy používat jako přírodní lék na ekzém a lupenku. Jednoduše smíchejte jednu lžičku kokosového oleje, pět kapek Tea Tree a pět kapek levandulového oleje a máte domácí přípravek na ekzém nebo mýdlo.
  • Léčba plísní a kožních onemocnění – Díky své schopnosti zabíjet parazity a ničit plísňová onemocnění je Tea Tree skvělou volbou pro léčbu plísní nehtů, mykózy nohou a dalších kožních onemocnění. Potírejte nemocná místa čistým čajovníkovým olejem několikrát denně, dokud problém nezmizí. Tea Tree také ničí plísně, které se usazují ve vlhkých bytech. Výborný je v tomto případě difuzor, který vám pomůže šířit olejíček po celém bytě či omývání sprchového kouta, pračky, myčky a toalety Tea Tree čistidlem.
  • Domácí deodorant – Čajovníkový olej ničí díky svým antimikrobiálním vlastnostem bakterie na kůži a předchází tak tělesnému zápachu. Domácí deodorant si můžete vytvořit smícháním několika kapek Tea Tree olejíčku s kokosovým olejem a jedlou sodou.
  • Pasta na zuby – Tea tree je také ideální složkou zubní pasty či ústní vody, neboť má schopnost ničit bakterie a klidnit zanícenou kůži. Také bylo prokázáno, že snižuje krvácení dásní a působí proti zubnímu kazu. Jednoduše smíchejte Tea Tree olej s kokosovým olejem a jedlou sodou.