Vědomým prožíváním snů můžete začít sny ovládat. Zdá se vám to jako neskutečné? Lucidní snění pomáhá i s opakujícími se nočními můrami. Je tvůrčím řešením problémů, přinese vám řadu vzrušujících zážitků a pocitů euforie. Jenže, jak na něj?

Určitě není tou správnou cestou si říct, že já nesním, tak nic takového zažít ani nemůžu. Omyl, každý sníme, jen si to nemusíme pamatovat. Lucidní sen je i velmi intenzivní, ale je potřeba říci, že každý bude mít jinou zkušenost.

Chcete-li si pamatovat své sny zkuste tyto techniky:

  • Každý večer před usnutím si opakujte frázi: „Budu si pamatovat své sny, jakmile se probudím.“ Po několika dnech tohoto předříkávání byste měli začít mít sny ve své paměti. Také si hezky ukliďte, ať je pro vás místnost, co nejpříjemnější a snažte se spát v úplné tmě. Umělé světlo způsobuje ospalost a telefon vás bude rušit – ten nastavte na tichý režim. Alarm na vstávání si samozřejmě nastavit můžete.
  • Paměť na sny se dá trénovat psaním snového deníku. Stačí několik krátkých vět o vašich snech. To se stane zvykem a v rámci nich se můžete snažit také o jejich analýzu. Deník o snech slouží jako váš nástroj pro práci s myšlenkovými procesy. Běžné sny si budete pamatovat, čím dál častěji. Snažte se v nich zapamatovat lidi nebo předměty, se kterými jste se tu setkali. Leckdy jsou podnětem k probuzení. Citové strádání ve snu se pak často odrazí v realitě, to je na prožívání těchto snů to těžší a nemusí být vhodné pro každého.
  • Chcete-li se vědomě dostat do světa snů, musíte si toho být vědomi i v bdělém světě. V praxi to znamená naučit se na něco zaměřit tak, aby daný předmět nevyžadoval tolik soustředění – přesto o něm víte a dokážete ho vidět, slyšet, vnímat, ale i třeba cítit na dotek a vyjadřovat jej. Naučíte se tak navodit tělu vnitřní klid a promítnout realitu ve snu.
  • Přečtěte si příběhy o lucidních snech jiných lidí, ať víte, co očekávat.

Kontrola s realitou

Bojíte se ztratit kontrolu? Na dlaň si namalujte písmeno „A“. Kdykoliv se na něj podíváte, znamená to, že jste vzhůru. Potom se ptejte sami sebe: Sním? A spravedlivě si zodpovězte. Dělejte to tak deset minut před spaním. Lépe si uvědomíte, jestli jsou to jen myšlenky nebo přicházející sen. To, o čem budete přemýšlet před spaním se vám pak mnohem jednodušeji přenese do snu. Kontrol s realitou je samozřejmě více, třeba i vyvinutí tlaku prstu proti dlani druhé ruky.