Tříska je pro tělo cizí těleso, které proniká skrz kůži, kde je zaseknuté. Pochází z různých materiálů jako je dřevo, plast, kov či sklo. Nejčastěji se třísky vyskytují na prstech rukou z důvodu manipulace se dřevem. Tříska se v ráně může pohybovat a poškozovat tak další tkáně, proto by jí měl člověk odstranit, co možná nejdříve.

Když je tříska vidět a jde dobře uchopit lze vyjmout prsty – to je ten nejjednodušší způsob. Dále pak připadá v úvahu očištěná jehla v alkoholu. Jenže je tu ALE, děti se jehly bojí. Lepší je pinzeta, ale jsou i jiné metody. Rozhodně nečekejte několik dní na to, až tříska sama vyhnisá. Situace se naopak zhorší, ranka je bolestivější a může začít i bobtnat.

Babské rady

  • Namočte kousek chlebu v teplém mléce a aplikujte na třísku. Chléb odstraňte, když je úplně suchý, měla by s ním jít ven i tříska.
  • Namočte prst po dobu 30 minut v bílém octu. Tříska by pak měla jít odstranit ven pinzetou.
  • Malou část banánové slupky přiložte na prst s třískou. Překryjte gázou a nechte působit přes noc. Tříska by měla vystoupit na povrch.
  • Z jedlé sody a vody vytvořte hustou pastu a postupujte stejně jako v předešlém případě.
  • Pláteček brambory položte stranou dolů na třísku a zafixujte. Po několika hodinách by se měla tříska objevit na povrchu kůže.
  • Lepidlo, ale ne sekundové, by mohlo také pomoci. Tříska se dost možná odlepí i s ním.
  • Podobně může zafungovat i část lepicí pásky nebo izolepy (pokud tříska trčí ven).

Skutečně hlubokou třísku lze odstranit epsomskou solí

Epsomská sůl (síran hořečnatý – lze koupit i pastu) je známá k úlevě při bolestech svalů či ke zlepšení spánku.

Postižený prst namočte několikrát denně v šálku horké vody s rozpuštěnou epsomskou solí či jako obklad. Jako obklad použijte sůl tímto způsobem – vezměte malou špetku epsomské soli, zabandážujte a obvaz měňte jedenkrát denně po sprše. Tříska by měla pomalu vyplout na povrch tak, že jí již uchopíte pinzetou nebo využijete některé z rad i výše.