Proč by nemohlo být maso součástí zdravé a vyvážené stravy? Pokud se postaráte o jeho bezchybnou přípravu, určitě ho zahrňte i ve vašem dietním plánu. Rozhodně ho však nesmažte!

Místo strouhanky a klasického trojobalu vyzkoušejte např. nasekané bylinky, sezamová semínka nebo vlašské ořechy. Ozvláštní chuť, ale věděli jste, že semena a ořechy obsahují esenciální mastné kyseliny? Díky nim povýšíte vaše jídlo o dobrý zdroj vitamínu E a bílkoviny. Rozmělnění ořechům nevadí a neuškodí. Zde je návod, jak si připravit zdravé „masité“ jídlo.

Odstraňte přebytečný tuk

Před přípravou masa odřízněte jakékoliv jeho viditelné tučné části. Jedná se zejména o tučné části na vepřovém a hovězím masu. Drůbež tolik tuku nemá, tam je spíše uložen na kůži – tu můžete také odstranit. Neznamená to však, že byste měli konzumovat jen suchá kuřecí prsa. Při pečení v troubě nechávejte maso přikryté, neztratí šťávu. Nižší obsah tuku se sice rovná zdravému vaření, ale nic se nemá přehánět.

Způsoby úprav masa a několik tipů, jak na ně:

  • Maso můžete grilovat, péct i pomalu vařit. Pokud maso dáváte do trouby, vyplatí se stojan na pekáč, přebytečný tuk pomocí něj skape.
  • Uvařené maso ve vodě ponechte. Hrnec dejte do lednice a druhý den tuk pěkně z vrchu vyberte lžící nebo naběračkou.
  • Maso z grilu, zejména mletá směs, pouští hodně tuku – před konzumací ho vysajte do papírových ubrousků. Grilování je technika, která nechává maso křupavé při okrajích, není tu potřeba ještě tuk.
  • Rovnoměrné propečení je důležité, stejně jako sledování plamene – cílem není spálit maso. Naopak je potřeba zachovat jeho šťavnatost a chutě.
  • Maso ve woku potřebuje kapku oleje, tam volte tu zdravější variantu nenasycených tuků – olivový, řepkový, arašídový či slunečnicový olej. Někdy stačí také použít tuk ve spreji. Jezte menší porci masa, snížíte tím celkový denní příjem tuku i cholesterolu.