Čočka patří mezi luštěniny stejně jako hrách, kroupy, cizrna či fazole. Jejich přínos pro naše zdraví je nepopiratelný zejména díky bohatosti sacharidů, bílkovin a vlákniny.

Obvykle mají luštěniny nízký glykemický index, dobře zasytí a navíc obsahují užitečné vitamíny řady B a spoustu minerálních látek, jako je železo, fosfor a vápník. Proto patří zejména čočka mezi zdravé pokrmy a v našem jídelníčku by měla být co nejčastěji.

Červená čočka

Pokud je běžná čočka bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, tak ji v tomto směru červená čočka ještě předčí díky obsahu dalších látek, jako je selen, zinek a vitamín B6. Vysoký podíl železa a bílkovin je dobrý pro vegetariány a diabetiky, kteří ocení schopnost červené čočky rovnoměrně uvolňovat glukózu do krve. Velký podíl vlákniny čistí střeva a zároveň působí také proti zácpě.

To vše nejsou jediné přednosti červené čočky oproti čočce běžné. Například je to jediná luštěnina, která nenadýmá a nemusí se předem namáčet. Proto ji mohou bez obav konzumovat i kojící matky, které mají nadýmavé potraviny zakázané. Zároveň je to také první zdroj bílkovin, kterým můžete malé děti přikrmovat již od 9. měsíce jejich věku. Zpočátku je lepší přidávat červenou čočku do zeleninových kaší a postupně ji dětem podávat samotnou.

Proč červená čočka nenadýmá?

Většinou je v prodeji již loupaná a právě chybějící slupka přispívá k lepší stravitelnosti a ke snížení nadýmavosti. Slupka luštěnin totiž obsahuje oligosacharidy, které se štěpí na škroby ve střevech, kde pak rychle kvasí.

Recepty s červenou čočkou

Můžete z ní uvařit polévku, kaši nebo ji rozmixovat na pomazánku. Chutná také s těstovinami, s pohankou nebo ji lze použít k zahuštění gulášů. Dobrá je jako příloha k masům. Dětem chutná také na sladko s kari, smetanou a rozmixovaným banánem. Pro muže je určena červená čočka s chilli papričkami, česnekem, cibulí a rajským protlakem. Pokud chcete experimentovat, zkuste rodině připravit indický dhál z červené čočky, kterou dáte vařit do horké vody, pak přidáte kurkumu a čočku dusíte do měkka.

V průběhu vaření orestujte na pánvi jemně nakrájenou cibuli a česnek, spařte horkou vodou rajčata, která zbavte slupky a nakrájená přidejte k cibuli a česneku. Pak do směsi vmíchejte zázvor, chilli papričky a až červená čočka změkne, vmíchejte ji do směsi na pánvi. Podávat ji můžete s vařenou rýží.