Vodu na světě pije nejvíce lidí, na tom není až tak nic objevného, ale co následuje za ní? Pivo? Káva? Víno? Kdepak, čaj je to! Tento blahodárný nápoj, který se do světa rozšířil z Číny, válcuje všechny ostatní.

Čajů je spousta, kromě klasických, které dělíme podle barvy, jsou tu i čaje bylinné, ovocné a všechny na člověka působí pozitivně. Čaj obsahuje antioxidanty, zvyšuje naši imunitu, má preventivní účinky. Dnes jsou čaje v podstatě na ledasco – na paměť, na koncentraci, na kašel, na zažívací potíže, s nadsázkou lze říci, že bychom tu mohli okopírovat seznam nemocí z lékařského slovníku.

Nejrozšířenější čaj je černý, ale co do účinku na člověka je nedostižný čaj zelený, který je doslova zdraví prospěšnou bombou.

Zelený čaj je skvělý antioxidant

Pomáhá proti rakovině žaludku, prsu, jícnu, prostaty, střev, snižuje cholesterol, hladinu cukru v krvi, krevní tlak, obsahuje fluor, který chrání naše zuby a především kofein, který stimuluje činnost mozku a nervový systém a má spoustu dalších účinků. Je to v podstatě taková tekutá lékárna, která by v našem každodenním nápojovém lístku chybět neměla.

Důležitá je i jeho příprava, která je podobná většině druhů čaje, tzn. čaj nezaléváme vroucí vodou. Zabíjíme tím jeho účinky, navíc má horší chuť. Rovněž dbáme na dobu louhování, ta se u jednotlivých druhů různí.

Musíme vás však také upozornit, že nic se nemá přehánět, čaj totiž odvodňuje vaše tělo. Pokud tedy jeho pití nedorovnáváte stejným množstvím vody, tak opatrně s ním.

Černý čaj oproti zelenému má větší hodnoty kofeinu, proto u člověka povzbuzuje celé tělo, zvyšuje koncentraci, je to rovněž antioxidant a má výborné účinky na zklidnění žaludku. Jelikož má více kofeinu, tak i zde pozor na jeho vypité množství.

Stále populárnější je čaj bílý

Má stejné účinky jako zelený, avšak bílý je mnohem lahodnější a jemnější. Lístky tohoto čaje se sbírají ručně, většinou menší, a to je i důvod, proč bílý čaj patří k cenově těm dražším. Tento čaj neprochází oxidací, ale suší se přímo. A něco pro dámy: podporuje hubnutí.

Za raritu považují odborníci žlutý čaj, který má nasládlou chuť, výraznější aroma a podobné účinky, jako zelený čaj.

Je zajímavé, že i když je čaj v našich končinách poměrně hojně rozšířený, tak se přesně neví, kdy se poprvé v českých zemích objevil. Našla se sice zmínka o čaji v Kollárově literárním díle Slávy dcera z roku 1825, ale v podstatě zde mají historici pole neorané, a tak nad šálkem čaje mohou bádat, jak to s ním u nás vlastně bylo.