Banány jsou pravděpodobně jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce a mnoho lidí z celého světa si je každodenně dopřává k snídani. Toto ovoce, patřící mezi tzv. superfood, je výborné pro naše zdraví, protože obsahuje látky, které pomáhají v boji proti některým nemocem.

Většina z nás sní banán a pak slupky vyhodí. To je ale věčná škoda, neboť i ty jsou velmi prospěšné a měly by být zahrnuty do vaší kosmetické výbavy.

Banánové slupky jsou plné antioxidantů, mají protiplísňové, antibakteriální a enzymatické vlastnosti, které se dají skvěle využít. Navíc mají vysoký obsah vitaminů B6, B12, hořčíku a draslíku.

Všechny tyto vlastnosti činí z banánové slupky nezbytnou pomůcku vaší pravidelné beauty rutiny.

A zde je 10 konkrétních tipů na její využití:

1. Bělí zuby

Chcete-li zářivé zuby, nevyhazujte banánové slupky. Ty totiž obsahují kyselinu citronovou, která pomáhá bělit skvrny a kyselinu salicylovou, která bojuje proti zubnímu plaku.

Použijte tento jednoduchý trik:

Potírejte zuby měkkou stranou banánové slupky po dobu několika minut, poté kartáčkem vyčistěte, abyste odstranily zbytky. Postup provádějte jednou denně po dobu několika týdnů.

2. Rozpouští bradavice

Silné antioxidanty a enzymy v banánových slupkách vám mohou pomoci bezpečně se zbavit bradavic. Dokonce pomáhají zahnat virus, který bradavici způsobil.

Vyřízněte část banánové slupky, která je o něco větší, než bradavice a položte vnitřkem na postižené místo. Zajistěte páskou nebo obvazem a nechte působit přes noc. Opakujte denně po dobu několika týdnů, dokud bradavice nezmizí.

Stejným způsobem se dají využít při léčbě kuřích ok.

3. Léčí akné

Banánové slupky jsou vynikající pro léčbu pupínků a akné.

Slupka funguje jako přírodní peeling k odstranění toxinů z kožních pórů, čímž pečuje o pleť a snižuje riziko vzniku akné. Její antioxidační síla také pomáhá v boji proti bakteriím, které akné způsobují a protizánětlivé vlastnosti slupky tiší zanícenou kůži.

Umyjte pokožku studenou vodou a osušte. Masírujte postiženou oblast vnitřkem slupky po dobu pěti minut. Počkejte 20 minut, aby mohla pokožka vstřebat živiny a opět opláchněte studenou vodou. Celé opakujte 2krát až 3krát denně.

Podobný postup můžete vyzkoušet s kurkumou, kterou nasypete na banánovou slupku. Masírujte, nechte působit 15 minut a opláchněte. Opakujte 2krát denně.

4. Odstraňuje kožní skvrny

Banánové slupky jsou také dobré pro léčbu pleťových skvrn. Vitaminy A, B, C a E prospívají pleti a pomáhají ji léčit, stejně jako obsažené antioxidanty.

Provádějte jemnou masáž bílou stranou slupky po dobu 5-10 minut. Ze zbývajících částí udělejte obklad, který nechte působit dalších 20 minut. Opakujte 2krát až 3krát denně, dokud skvrny nezmizí.

5. Zmírňuje komáří bodnutí

Hmyzí štípnutí způsobuje často opravdová muka. Pomocí banánových slupek ho však můžete zmírnit, neboť látky v nich obsažené pomáhají odčerpávat tekutinu z bodnutí. Polysacharidy z kůry pronikají do kožních buněk a zastavují otok i zánět během několika minut.

Masírujte postiženou oblast vnitřkem banánové slupky po dobu 10 minut. Počkejte 15 minut, poté opláchněte studenou vodou. Opakujte dle potřeby.

6. Odstraňuje kožní znaménka

Enzymy obsažené v banánových slupkách pomáhají znaménka rozpouštět.

Kouskem banánové kůry přikryjte znaménko, zavažte a nechte působit přes noc. Druhý den odstraňte slupku a postižené místo opláchněte. Opakujte, dokud znaménko neodpadne.

7. Odstraňuje třísky

Banánové slupky vám pomohou i s tímto problémem. Enzymy v nich obsažené zjemňují pokožku a tříska se pak dá lehce vytáhnout. Také pomáhají léčit zranění, které způsobila.

Přiložte kousek slupky s gázou na postižené místo a nechte působit přes noc. Ráno třísku vyndejte.

8. Zmenšuje vrásky a jemné linky

Slupka napíná a tónuje pleť. Také obsahuje lutein, což je antioxidant, který zpomaluje znaky stárnutí.

Jednou denně si udělejte obklad z banánových slupek, které na pleť položíte vnitřkem dolů. Nechte působit 20 až 30 minut a umyjte vlažnou vodou.

9. Léčí svrab

Toto chronické svědivé onemocnění může být léčeno právě pomocí banánových slupek.

Antioxidanty obsažené ve slupce chrání pokožku před sluncem a mastné kyseliny ji udržují hydratovanou a zmírňují svědění.

Postižená místa masírujte vnitřkem slupky a poté nechte působit 30 minut. Opláchněte studenou vodou a opakujte dvakrát denně.

10. Zmírňuje otoky očí

Draslík obsažený v banánových slupkách pomáhá bojovat proti očním otokům a jejich hydratační vlastnosti příznivě pomáhají neutralizovat kruhy pod očima.

Pomocí lžíce sesbírejte bílá vlákna ze šlupek a smíchejte je s jednou až dvěma lžícemi Aloe vera gelu. Vnikne tak jemná pasta, kterou aplikujte na oblast kolem očí. Nechte působit 15 minut a poté opláchněte studenou vodou. Opakujte dle potřeby.