Fytoterapie neboli bylinářství je prastará metoda využívající léčivou sílu rostlin při léčbě i prevenci nemocí. V některých zemích jsou fytoterapeutické produkty vedeny jako léky, zatímco v jiných je tento obor viděn spíše jako forma tradiční medicíny. Každopádně existuje v současnosti mnoho fytoterapeutických přípravků, které se hojně používají. Jsou to například produkty z jinanu neboli (Gingko biloby) vhodné k léčbě problémů s centrálním nervovým systémem. Rostlina Echinacea je zase vynikající při nachlazení a chronickou bolest zad léčí kořen Ďáblova drápu.

Výhody fytoterapie

Jendou z věcí, kterým se fytoterapie liší od klasické medicíny, je individuální přístup k pacientovi. Léčba odpovídá jeho specifickým požadavkům a každému je předepsána bylina či lék ušité přesně na míru. Fytoterapie má univerzální užití. Lze ji používat při krátkodobých i delších onemocněních, samostatně či jako doplňkovou léčbu, čímž se snižuje výskyt nežádoucích vedlejších účinků. Dalším přínosem rostlinné léčby je fakt, že jejím cílem je nejen odstranit nemoc, ale také obnovit celkové zdraví pacienta a povzbudit přirozené ozdravné schopnosti těla.  Stejně tak se fytoterapeut snaží odhalit duchovní podstatu nemoci. Tento nový přístup využívají téměř všichni léčitelé, ale začíná pronikat i do lékařského prostředí.

Sběr a sušení bylin

Pokud i vy upřednostňujete přírodní léčbu před tou chemickou, nemusíte s každou chřipkou běžet k odborníkovi pro cizokrajné byliny. Pokud se naučíte znát ty české, mnoho léčivých přípravků si můžete vyrobit vlastnoručně doma. Pro sběr rostlin si vyberte místo vzdálené minimálně 500 metrů od silnice. Nejsou vhodné skládky, prašné cesty či čerstvě pohnojená pole. Nejvhodnější denní doba je pravé poledne, kdy jsou rostliny v plném květu. Kořeny sbíráme za vlhka, nejčastěji na jaře či na podzim.

Bylinky sušíme na suchém, světlém místě a uchováváme je odděleně v papírových pytlících či skleněných nádobách v temnotě a suchu.

Návody na léčivé čaje, tinktury, masti a další přípravky, najdete v knížkách, na internetu nebo se nechte  vést svou fantazií. Nezapomínejte dbát na správné uchovávání a vaše tělo vám bude vděčné.