Léčení pomocí kamenů lze chápat jako alternativní zdravotní techniku, při které se využívají krystaly. Ty, jak známo léčí, ale pomáhají i v prevenci, tzn. chrání proti nemocem. Jak je to možné? Umožňují proudit pozitivní energii do organismu a tu negativní vést z těla.

Ač tuto techniku ne všichni lékaři a vědci zrovna uznávají a zaškatulkují jí jako pseudovědu i z toho důvodu, že léčba kameny nevykazuje žádné přímé důkazy uzdravení (onemocnění nemůže být důsledkem toku energie v těle) – ALE krystaly a drahokamy jsou přesto rozřazeny podle chemického složení i barvy k léčbě konkrétní nemoci.

Uplatnění dnes i dříve

Nicméně lázně a kliniky novodobého věku je používají při masážích i v reiki. Údajně však kameny mohou přispět k uvolnění těla, i když tento účinek není podpořen vědeckými studiemi. Někdo tak na léčivou moc kamenů věří, jiný nikoliv. Navzdory tomu všemu, zastánci léčení kameny jsou skálopevně přesvědčeni v jejich léčivé vlastnosti. Jedná se o starobylou techniku z dob Mezopotámie, cca 6 000 let starou. Egypťané tak byli jako jedni z prvních lidí, kteří se jimi zdobili, a tím odrazovali útok nemocí a negativní energie. Zejména lapis lazuli a karneol dosahovaly značné obliby.

Filozofie moderního léčení

Do tradičního pojetí se však zahrnuje ještě kultura asijská. Čínský koncept životní energie (chi nebo qi), také hinduismus a budhismus s čakry a víry životní energie se v léčení kamenů rovněž promítne. Kamenů a jejich vlastností je nespočet. Za zmínku stojí např. ametyst – prospěšný pro střeva, zelený aventurin – pomáhá srdci, žlutý topaz – poskytuje duševní jasnost.

Barvy kamenů jako červená a fialová jsou spojeny se sedmi čakrovými body na těle. Když tedy léčitel tyto kameny umístí do těchto ploch – nachází se nad hlavou, na čele, krku, hrudi, břiše, střevech a na oblasti genitálií, tělo se opět dostane do energetické rovnováhy. Záleží na schopnostech léčitele – kameny může rozmístit i podle příznaků a dalších informací od pacienta.

Další způsob, jak využít sílu kamenů je jejich nošení na těle či vkládání do polštářů. Řada z nich vyvolává při držení talismanu či amuletu příjemný pocit tepla.