Řepa je kořenová zelenina, která patří do stejné rodiny jako quinoa, špenát a mangold. Obsahuje řadu jedinečných pigmentů – betalainů, které jsou prospěšné pro naše zdraví (nižší podíl má třeba rebarbora).

Většina nutričních odborníků doporučuje přidávat řepu do jídelníčku jednou až dvakrát týdně. Řepná šťáva je sice koncentrovanějším zdrojem betalainů, ačkoliv vařená řepa obsahuje zase mnohem více vlákniny. Při odšťavňování přicházíte až o 90% vlákniny.

Betalainy jsou brány jako fytoživiny a antioxidanty

Vykazují řadu protizánětlivých a detoxikačních vlastností. Je také velmi dobrým zdrojem kyseliny listové, manganu, draslíku, hořčíku a vitamínu C. Draslík hraje roli při svalové kontrakci, pomáhá udržet svalovou hmotu v srdci a podporuje funkci trávicího traktu. Úlohou hořčíku je tvoření energie a výživa ledvin.

Konzumenti červené řepy zvyšují v těle produkci glutathionu – vychytává toxiny do tlustého střeva a pomáhá je odstranit. Řepná šťáva zlepšuje složení krve tím, že stimuluje tvorbu červených krvinek, rozpouští ledvinové kameny a snižuje krevní tlak. I když jsou betalainy a některé další živiny ve vařené řepě sníženy, přesto je červená řepa připravená tímto způsobem zdraví užitečná.

Rozhodující je čas vaření

Nejlepší je vařit řepu na páře do 15 minut nebo péct při nižších teplotách necelou hodinu. Tím si udrží většinu živin včetně vitamínu C, který je na teplo podobně citlivý jako betalainy. Vláknina ve vařené červené řepě je vynikajícím prostředkem ke snižování hladiny cholesterolu v krvi, kontrola vašeho hladu – navozuje pocit sytosti, ale také podporuje pravidelnou stolici. 1 šálek vařené řepy má 3,4 gramů vlákniny, což je zhruba 14% doporučené denní dávky pro ženy, pro muže 9%. Oproti tomu cukrová řepa bílé barvy se používá k extrakci cukru a výrobě sladidel do potravin.