Toto roční období je plné kýchání, rýmy a ucpaných nosů. Pro některé to znamená, že musí na chvíli opustit od novoročního předsevzetí chodit pravidelně do fitka, pro jiné dát si pauzu od jógy. Ať tak či onak, není to jednoduché.

V jakých případech cvičení nemoc zhoršuje?

Pokud máte jen mírnou rýmu, podle odborníků je cvičení v pořádku a mnozí lékaři doporučují pacientům pravidelný pohyb. Příznaky nemoci se však musí vyskytovat jen v oblasti hlavy.

Jinými slovy, výtok z nosu a kýchání znamená, že cvičit můžete, ale pokud máte horečku, bolesti, nebo cokoli, co vzniká v plicích, raději věnujte svůj čas odpočinku v posteli s dostatečným přísunem tekutin a zdravou stravou.

Cvičením s horečkou jen vše zhoršíte a pokud se domníváte, že můžete svou nemoc vypotit, jste na omylu. Váš imunitní systém se musí zaměřit na léčení a namáhavé pohyby si vyberou svou daň. Pocení spíše podpoří dehydrataci a unaví vás, místo toho, abyste si odpočinuli. Pro podporu vylučujícího systému raději pijte hodně tekutin. Zaměřte se také na dostatečný příjem živit a posilující odpočinek a rychle se dostanete zpět do špičkové formy.

Co je třeba mít na paměti

Určitě nebude mít váš učitel jógy radost, když přijde domů s nachlazením jen proto, že jste během hodiny kašlali přes celou tělocvičnu. Takže pokud jste nastydlí, a to zejména pokud máte pocit, že na vás právě něco leze, respektujte své okolí, protože v tu chvíli je nemoc nejvíce nakažlivá a zůstaňte raději doma.