Pokud vám přijdou předsevzetí na rok 2017 typu: zhubnout 10 kilo, přestat kouřit, víc šetřit, zastaralá, vyzkoušejte odlišný přístup k sebezdokonalování. Nesoustřeďte se pro jednou na šířku pasu či bankovní účet a vyzkoušejte tipy na podporu kreativity. Pomůže vám nejen ke spoustě skvělých nápadů, ale také k lepší náladě.

Spousta lidí říká, že by chtěli být kreativnější, ale jen málo z nich se skutečně snaží svůj tvůrčí potenciál aktivně rozvíjet. A přitom existuje několik věcí, které můžete jednoduše zařadit do svého běžného života a vdechnout mu tak nový rozměr.

Už jste inspirováni? Vyzkoušejte těchto pět způsobů, jak v sobě probudit vnitřního umělce či inovátora.

  1. Naordinujte si měsíční facebookový detox

Pro tvůrčí práci je nutné umět si sednout a soustředit se na daný úkol delší dobu. Všechna ta malá každodenní rozptýlení jako Facebook, Twitter, Instagram, e-mail atd., vám znemožňují soustředit pozornost na jednu věc a vaše mysl není schopná koncentrace. Vyzkoušejte se vzdát sociálních sítí na 30 dní a uvidíte, že se vaše produktivita i pozornost zlepší.

  1. Vydejte se na sólové dobrodružství

Trávení kvalitního času sám se sebou a hledání nových zážitků, jsou jedny z nejlepších (a také nejzábavnějších) způsobů, jak pečovat o tvůrčí potenciál. Zatímco samota představuje příležitost znovu nalézt cestu ke svému vnitřnímu ukazateli, nová dobrodružství a kulturní zážitky stimulují osobnostní rys otevřenosti novému, což je nutnost číslo jedna pro tvůrčí úspěch v umění i vědě. Začněte tedy plánovat sólový výlet po Evropě, do Indie, či jinam a zaručeně najdete nový způsob, jak nazírat na život.

  1. Plánujte si schůzky s tvůrcem ve vás

Romanopisec Zadie Smith kdysi moudře radil mladým spisovatelům „chraňte čas a prostor, ve kterém píšete.“ Ať už jste spisovatel nebo podnikatel, je důležité zjistit, kdy se vám pracuje nejlépe a věnovat tento čas jen sám sobě – bez jakéhokoli rozptylování. Pak už se jen dejte s chutí do práce.

Velcí spisovatelé a umělci vědí, že jestli se má kreativita stát prioritou v životě, musíte své tvůrčí síle pravidelně udělat místo v kalendáři, ať už je to v neděli poté, co šly děti do postele nebo každý den v pět hodin ráno. Nastavení času a prostoru, který je vyhrazen psaní memoárů či zahájení nového podnikatelského záměru vám umožní zavázat se k pravidelné práci za pomoci rituálů.

  1. Ztraťte se v lese

Díky studiu životů tvůrčích géniů se zjistilo, že všichni trávili hodně času pobytem v přírodě. Velcí myslitelé jako Charles Darwin či William Wordsworth chodili na dlouhé procházky, při kterých si promýšleli své tvůrčí problémy a stimulovali příliv nápadů. Už i vědci dokázali, že trávení času v přírodě rozvíjí kognitivní funkce a procesy tvůrčího myšlení, často také stimuluje nové pohledy na řešení problémů. Jedna studie zjistila, že batůžkáři byli o 50% kreativnější poté, co strávili na cestách čtyři dny, zatímco jiné výzkumy říkají, že procházky v přírodě zlepšují náladu i paměť.

  1. Nechte svou mysl bloudit

I když to může znít paradoxně, tzv. koukání do zdi může být nejlepší věcí, jakou můžete udělat pro svou kreativitu. Často, když naše mysl volně putuje, přicházíme na nejoriginálnější nápady či řešení problémů, které by nám jinak unikly.

Rostoucí množství výzkumů ukázalo, že snění může stimulovat kreativní myšlenkové procesy a vést k náhlým uvědoměním. Při snění se mysl volně pohybuje od myšlenky k myšlence, sdružuje nápady a vzpomínky. Právě vytváření takovýchto nových a neobvyklých spojení je často popisováno jako samotná definice kreativity.

Ať už s tvůrčím životem teprve začínáte nebo jej chcete oživit, stačí jeden či dva z těchto tipů a hned se vám zlepší pozornost, kreativita i odhodlání.