První pravidlo při tepelném zpracování zeleniny? Vždycky bude chutnat nejlépe smažená nebo grilovaná!

Teda většinou. Restovaná zelenina má být na svém povrchu křupavá a sladká, vevnitř krémová a měkká. Tak jak je možné, že se vám pokaždé povede připravit akorát vyschlá a spálená, nebo mokrá a bez chuti?

Pokud se vám pořádně orestovaná zelenina ne a ne podařit, pak nejspíš děláte jednu z těchto 6 nejčastějších chyb. Prozradíme vám, jak je neopakovat a mít konečně dozlatova upečenou, lahodnou lehkou večeři, o které jste vždycky snili.

  1. Nekrájíte zeleninu na různě velké kousky?

Tím, že zeleninu nakrájíte na stejně velké kusy, nedocílíte jen estetičtějšího vzezření na talíři. Pokud jsou totiž všechny kousky stejně velké, vaří se stejnou rychlostí. Samozřejmě nemusíte používat pravítko! Stačí, když to zhodnotíte svým okem odborníka! To vám pomůže, abyste neměli některé kousky spálené a jiné ještě vevnitř studené.

2. Nepoužíváte nesprávnou pánev?

Ano, můžete zeleninu osmahnout v hrnci nebo dokonce formě na dort. Ale hluboké dno zařídí, že se ze zeleniny stane bláto. Zkuste místo toho použít nižší plech nebo pánev. Okraje jsou dost vysoké, aby vaše vegetariánská bašta nevypadla, ale dost nízké, aby se v ní nehromadily páry a zelenina se nerozmočila.

3. Nekladete na svou pánev moc vysoké nároky?

Další způsob, jak mít ze zeleniny kaši? Dejte jí na pánev hodně. Pak se bude namísto pečení pařit. Ale pokud dáte na pánev nebo plech rozumné množství kousků, pára stihne utéct a vaše zelenina bude pěkně křupavá.

4. Přidáváte dost oleje?

Nízkotučné potraviny se velmi často spálí nebo zůstanou tvrdé. A vaše zelenina není výjimkou. Ať si nelámete hlavu s tím, kolik oleje budete potřebovat, poradíme vám. Řádně orestovaný povrch si žádá zhruba 1 lžíci oleje na necelého půlkila syrového ovoce. A navíc – pokud jste vegetarián, vaše tělo odněkud potřebuje získávat tuk, abyste absorbovali živiny a vitamíny A, D, E a K.

5. Nepečete při špatné teplotě?

Pečící bod se pohybuje někde mezi 200 a 220 °C. Pokud nastavíte vyšší teplotu, riskujete, že ve vaší kuchyni vypukne požár. V případě, že bude teplota nižší, zelenina bude sice uvařená, ale rozhodně ne zlatá, křupavá a karamelizovaná.

6. Nepomínáte zeleninu v půlce pečení obracet?

Grilování nebo restování zeleniny nemá velké nároky na pozornost, ale přece jenom nějakou péči potřebuje. Pokud necháte pánev nebo plech bez dozoru, bude vespod zelenina spálená nebo dokonce vzplane, zatímco nahoře to bude vypadat, že se pánve ani nedotkla. Nejlíp vám bude chutnat zelenina, která je hezky rovnoměrně opečená ze všech stran. Mňam!