Ach, chronický kašel. To je jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé navštěvují lékařské ordinace. Příčinnou je většinou něco benigního nebo snadno léčitelného jako bronchitida, alergie, astma nebo dokonce GERD. Ale někdy kašel může znamenat život ohrožující chorobu. Trvá váš kašel déle než dva týdny? Raději si zajděte k doktorovi. Nemusí to být nic vážného, ale v tom horším případě byste mohli posléze vyslechnout jednu z těchto děsivých diagnóz.

Černý neboli dávivý kašel

Skutečně. Přestože si myslíte, že tato nemoc je už záležitostí minulosti po vymýcení v roce 1940, tak se mýlíte. Právě kvůli tomuto omylu rodiče odmítají nechávat své děti očkovat proti černému kašli očkovat. Přitom podle studie Emory University byl v roce 2012 počet nemocných nejvyšší od roku 1955 a 20 lidí na tuto hroznou nemoc dokonce zemřelo.

Začínejte se strachovat, jestli…

Máte těžký suchý kašel, který končí dávením, při kterém vdechujete vzduch dovnitř. Nemoc má sice na začátku stejné příznaky jako chřipka, tedy rýmu, mírný kašel a horečky, ale po týdnu nebo dvou se kašel umocňuje a je tak intenzivní, že při nebo po něm dokonce zvracíte. Neléčený černý kašel může vést až k zápalu plic. Pokud na vás všechny tyto symptomy sedí, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Diagnostikují jej krevními testy a rentgenem hrudníku, léčí se antibiotiky.

Rakovina plic

Šedesát procent lidí s rakovinou plic má chronický kašel už v době stanovení diagnózy, alespoň podle studie zveřejněné v časopise Chest. Často je to jediný příznak. Nenechte se ukolébat falešným pocitem bezpečí, že nekouříte a nikdy jste nekouřili. Výzkum prokázal, že až 38 % případů rakoviny plic se vyskytuje u lidí, kteří se nikdy nedotkli cigarety.

Začínejte se strachovat, jestli…

Kašel trvá déle než dva týdny a to zejména v případě, že je doprovázen krvavými nebo rezavě zbarvenými hleny, chrapotem, bolestmi při polykání a bolestí na hrudi. Ale nepanikařte. Někdy je to léčitelné stejně jako astma v dospělosti. Ale je vždy lepší vše zkontrolovat na tomografu, protože rentgen může nádory přehlédnout.

Zápal plic

Jednoznačným příznakem zápalu plic je to, že má tendenci se v noci zhoršovat. Lidé se často uchylují k samoléčbě prostředky utlumujícími kašel. Ty ale příznaky choroby ještě zhorší, protože přestanete uvolňovat kašlem hleny a tekutiny z plic.

Začínejte se strachovat, jestli…

Máte kašel a další příznaky nachlazení, které se nelepší ano po 10ti dnech. Určitě běžte k doktorovi, pokud máte potíže s dýcháním, bolí vás na hrudníku a máte horečky vyšší než 38 °C nebo vykašláváte zeleně, žlutě nebo krvavě zbarvené hleny. Lékař si vás poslechne stetoskopem, a jestli uslyší podezřelé praskání, udělá vám krevní testy a rentgen hrudníku, ze kterého diagnostikuje, jestli vás postihla pneumonie. V některých případech vás pošle pro jistotu i na CT. Pak vám nasadí antibiotika a do několika dnů budete zdraví.

COPD (chronické obstrukční onemocnění plic)

Touto chorobou trpí v Americe více než 7 milionů žen. Choroba způsobuje potíže s dýcháním. Existují dva druhy. Buď se projevuje jako chronické onemocnění nebo zánět průdušek a rozedma plic, tedy stav, kdy jsou dýchací cesty zúžené a plíce zničené. V poslední době má na svědomí častější výskyt této choroby kouření. Od roku 2000 na tuto chorobu zemřelo výrazně více žen, než mužů.

Začínejte se strachovat, jestli…

Jste současný nebo bývalý kuřák, který trpí chronickým kašlem s produkcí velkého množství hlenu a to zejména v noci. Tuto chorobu často doprovází i dušnost, sípání a těžkost na hrudi. Pokud jste se v tomto popisu poznali, ihned zajděte k doktorovi. Výskyt prokázal, že čím dříve dostanete chorobu pod kontrolu a je zahájena léčba, tím větší máte šance na uzdravení. A to, že musíte praštit s kouřením, je snad jasné.

Tuberkulóza (TB)

Onemocnění způsobené bakteriemi známými jako Mycobacterium tuberculosis se nyní nevyskytuje tak často, jako v uplynulých letech, případů je spíš minimum. Avšak je dobré se mít na pozoru. Jste riziková kapela, pokud máte oslabený imunitní systém (rakovinou, HIV nebo cukrovkou) nebo jste trávili hodně času v rizikových oblastech jako je Afrika nebo východní část Evropy.

Váš kašel trvá déle než tři týdny a doprovází jej bolest na hrudi, úbytek váhy, únava, horečka, noční pocení a vykašlávání krve. Bez přeléčení může být TB smrtelná! Rozšiřuje se totiž po celém těle. Nejdřív zasáhne páteř, pak klouby, mozek a nakonec i srdce. Lékař Tuberu snadno odhalí pomocí krevních testů nebo přes kůži. Léčí se silnými antibioti