Golf je sportem, který se dá provozovat od dětství až do pozdního stáří, jelikož fyzické předpoklady nejsou zdaleka tak důležité, jako u jiných sportů. Nemusíte hrát závodně, stačí si užívat rekreační pohyb na zdravém vzduchu a užívat si krásnou krajinu, ve které jsou golfová hřiště zpravidla budována.

Další důvody, proč začít

Díky společenskému kontaktu, který je důležitým aspektem golfu, je to sport pro celou rodinu. Ovšem golf je zároveň i sportem individuálním, takže se při něm můžete odreagovat úplně sami. Poměřovat se mohou všichni golfisté bez rozdílu, neboť golf má propracovaný systém vyrovnání hry různé úrovně, což jsou tzv. handicapy. Proto spolu mohou hrát začátečníci i zkušení hráči.

golf

Někdy panuje mylný názor, že golf nestojí žádnou námahu, protože se člověk jen prochází a občas odpálí hůlkou míček. Ve skutečnosti se však zapotíte, jelikož jedno kolo (cca 18 jamek) znamená obvykle 8-10 km chůze a to ještě se zátěží bagu s holemi. To je příznivá zpráva pro toho, kdo chce zhubnout, jelikož kalorická spotřeba na jedno kolo golfu je srovnatelná se 2 hodinami běhu či 3 hodinami tenisu.

Golf je zajímavý i tím, že každé hřiště je jiné a tudíž je originální i každá hra. Je také přínosný v tom, že například ve skupině hráčů máte během kola možnost poznat jaký kdo je mnohem snadněji, než u jiných sportů.

Specifickou kategorií jsou finance, které závisí na tom, na jaké úrovni chcete hrát. Pořídíte-li si hole, vydrží vám mnoho let, takže se jedná o jednorázovou investici.

Jak začít

Učit se můžete sami, nebo si zaplatit za kurs. Vstup na hřiště se platí rovněž a poplatek závisí na na každém hřišti. Můžete využít členství v některém klubu, které vás bude opravňovat k neomezené hře a dalším výhodám. Nemusíte se obávat nepřijetí, neboť začínající golfisté mají ve většině klubů dveře otevřené. Začít se dá v každém věku, ovšem je k tomu třeba odhodlání a trpělivost, která jedině vede k postupnému zlepšování a dobrému pocitu.

Mnozí odkládají golf až na důchod a pak litují, že nezačali dříve. Nejlepší je pochopitelně začít již v dětství, protože dítě se učí rychleji než dospělý a základy se mu ukládají na celý život. Dospělý člověk svůj golfový švih skládá ze všech pohybů, které do té doby udělal, o což je začátek těžší. Tento problém lze ovšem překonat a každý se naučí hrát tak, aby mu golf a pohyb po hřišti v přírodě poskytl potěšení.