Téma cholesterolu je pro většinu lidí stále víc a víc matoucí. Nejdřív nám říkají, že HDL cholesterol je pro organismus dobrý, zatímco LDL škodlivý, pak zase slýcháme, že vysoký cholesterol  není faktorem srdečních onemocnění, tak čemu má pak člověk věřit? Tak trochu je pravda vlastně všechno, co jste slyšeli.

Tak v první řadě, naše tělo cholesterol potřebuje. Podílí se na opravách arteriálních stěn a přispívá i tvorbě hormonů, což má pro lidský organismus zásadní význam. Skutečnost je tedy taková, že bychom si rozumnou hladinu cholesterolu měli neustále udržovat, než se ho snažit úplně vymýtit z těla. Mnoho lidí sahá po Statinu, ale tyto léky mají ošklivé vedlejší účinky jako je bolest svalů, slabost nebo dokonce demenci, ale někdy stačí pouhá změna ve stravování, která může mít stejně efektivní účinky jako léky. Vybrali jsme ty nejlepší způsoby, jak udržet hladinu cholesterolu v krvi na uzdě tak, aby vám byla prospěšná a ne zdraví škodlivá.

Jablka

Ve studiu financovaném USDA ženy, které jedly o menopauze denně sušená jablka, zaznamenaly pokles LDL cholesterolu o 23 % (to je ten špatný cholesterol) a nárůst 4 % „dobrého“ HDL cholesterolu do 6 měsíců. Další studie publikovaná v BMJ ukázala, že jíst jedno jablko denně vede k rovnocennému snížení možnosti úmrtí na infarkt nebo cévní mozkové příhodě, stejně jako při užívání Statinu, ale bez potíží s návykem. Britští vědci zase spočítali, že kdyby 70 % populace 50+ jedla jedno jablko denně, klesne jenom v Británii počet úmrtí na infarkt nebo v důsledku mrtvice o 8 500 případů.

Fazole

Přidáním půl šálku jakéhokoliv druhu vařených fazolí do každodenní stravy přispíváte ke snížení rizikové hladiny škodlivého cholesterolu v krvi a udržíte jeho hladinu na normě. To je snadné, protože fazole můžete přidat do polévky, guláše, hummusu, salátu a pokrmů s kari nebo chilli.

Jogurt

Výzkum prokazuje, že jogurt s probiotickou kulturou Lactobacillus plantarum zlepšuje hladinu cholesterolu, stejně jako hladinu cukru a homocysteinu, z nich oba jsou naprosto nezbytné pro zdravý kardiovaskulární systém. Jogurty bez mléka, které mají v obsahu tuto příznivě působící látku, budou mít pravděpodobně ty samé účinky.

Česnek

Jezte více česneku. Ten snižuje krevní tlak, brání kornatění tepen a snižuje hromadění cholesterolu v srdci.

Zelenina

Důležitou roli v jídelníčku hraje i zelenina. To sice slyšíte pořád dokola, ale faktem je, že rostlinná strava má mnoho zdravotních výhod, včetně toho, že vám udrží hladinu cholesterolu v normálu. Navíc nám určitě dáte za pravdu v tom, že udělat si každý den na talíři prostor pro zeleninu není zas takový problém, i když nejste zrovna její fanoušek.

Koriandr

Čerstvý koriandr může hezky ozdobit mexická a indická jídla, navíc je ale také velmi působivou ochranou proti srdečním onemocněním. To proto, že čistí tepny od tukových usazenin a zuby od plaku. Má taky vysoký obsah flavonoidů quercetin, který zpomaluje oxidaci LDL cholesterolu a potenciálně tak chrání stěny cév před poškozením.

Jetel luční

To je ten plevel plný malých fialových, růžových nebo bílých kytiček, který vám roste před barákem a je většinu času na obtíž. Avšak v přírodní medicíně představuje skvělou prevenci a pomoc při léčbě srdečních chorob. Podle výzkumu zveřejněného v European Journal of Clinical Nutrition snižuje vysokou hladinu LDL cholesterolu a zároveň napomáhá pružnosti cév. Jetel v obchodě najdete sušený. Na přípravu čaje si dávkujte jednu vrchovatou lžičku do jednoho šálku horké vody.

Zázvor

Průzkumy ukázaly, že zázvor není dobrý jenom v perníčcích, ale může stejně tak dobře posloužit pro snížení hladiny cholesterolu v krvi, alespoň podle výzkumu citovaného v knize Léčivé koření B. B. Aggarwala a D. Yosta. Zdraví vám zajistí 100g dávka obsažená v zázvorových tobolkách. Ale lžíci strouhaného zázvoru můžete dát do polévky, dušeného masa, kari pokrmů, pečiva a mnoha dalších potravin, abyste čerpali přímo z čerstvého zdroje.