Chilli papričky, kterým se také říká feferonky nebo kayenský pepř patří k nejpopulárnějšímu koření. Jejich hlavním znakem je silná pálivost a také léčebné účinky. Původně pocházejí z Jižní Ameriky, ovšem dnes se pěstují po celém světě.

Chilli rostlina je malý keřík s dřevnatou stopkou. Rozkvétá bílými kvítky, které se následně vyvinou do lusků, uvnitř kterých jsou semínka.

Feferonky lze sklízet kdykoliv

Keřík chilli papriček je celoroční. Sklízet můžeme buď ještě zelené papričky, nebo až jsou červené. Jejich zralost se pozná tím, že na rostlině samy uschnou. Silnou kořeněnou chuť způsobují aktivní alkaloidy sloučenin kapsaicin, capsantin a kapsorubin.

Podpora zdraví

Chilli papričky jsou úžasně bohatým zdrojem chemických sloučenin rostlinného původu, které mají preventivní schopnosti proti nemocem, podporují zdraví a odolnost organismus. Zejména kapsaicin způsobuje silně pálivý a pikantní charakter feferonek a podle posledních výzkumů má schopnost nejen snižovat hladinu špatného cholesterolu zejména u obézních osob, ale také podporovat hubnutí. Veškeré teplo, které totiž cítíte po pozření feferonek, vyžaduje energii a spaluje kalorie.

Pro zdraví je významný velký obsah vitaminu C, který je rozpustný ve vodě. Tato vlastnost je potřebná pro syntézu kolagenu v těle, což je jeden z hlavních strukturálních proteinů, potřebný pro zachování integrity cév, kůže, orgánů a kostí. Důležitý je rovněž vitamin A, beta karoten a alfa karoten, lutein a zea-xantin, což jsou vesměs antioxidační látky pomáhající chránit tělo od škodlivých vlivů volných radikálů vznikajících při stresu nebo nemocech.

Ve feronkách je také spousta minerálů, jako je draslík, mangan, železo a hořčík. Draslík je nezbytnou součástí buněčných a tělních tekutin, které pomáhají kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak. Chilli papričky dodávají našemu tělu také mangan a nezbytné vitamíny řady B (niacin, pyridoxin, riboflavin a thiamin).

Nic se nemá přehánět

Tato zásada platí i pro chilli papričky, jelikož konzumace velkého množství feferonek může vést k nepříjemnému podráždění trávicího traktu. Na jejich ostrost si proto zvykejte postupně. Při běžném pojídání feferonek si určitě kapsaicinem neotrávíte, neboť k tomu byste museli sníst hodně velkou dávku. Ovšem raději to nezkoušejte, abyste nemuseli vyhledat lékařskou pomoc. V rozumných dávkách můžete chilli papričky pojídat denně a prospívat tak svému zdraví.