O palmovém oleji toho bylo v několika posledních letech řečeno a napsáno spousta. Recenze jsou pochvalné i hanlivé. Kde je tedy pravda? Nejčastějším tvrzením je, že palmový olej je levný a tichý zabiják, který ničí planetu i lidské zdraví.

Přesto ho jíme téměř denně v sušenkách a pečivu, v margarinech, majonézách, slaných bramborových lupíncích, tyčinkách a jiných potravinářských výrobcích, aniž bychom o tom věděli. Péče o zdraví a zdravé stravování je potlačena honem za zisky nadnárodních společností, neboť palmový olej je mnohem levnější, než olej slunečnicový nebo řepkový.

Co je na palmovém oleji tak škodlivé?

Největším nebezpečím jsou nasycené mastné kyseliny. Například ve 100 gramech řepkového oleje je jich cca 7 gramů, kdežto ve stejném množství palmového oleje je to téměř 50 gramů! Mastné kyseliny mají na svědomí ucpávání a kornatění cév, což jsou časté příčiny infarktu či mozkových příhod. Podle studií neobsahuje palmový olej žádné blahodárné nenasycené mastné kyseliny, ale pouze vysoce nebezpečné nasycené.

Výroba palmového oleje

olejNěkdy se plete palmový olej s kokosovým, který se vyrábí z kokosovníku ořechoplodného. Škodlivý palmový olej se během výroby ztužuje, což je velice nezdravý proces, při kterém se rostlinné tuky rozpouštějí při nižších teplotách než tuky živočišné. Například slunečnicový olej zůstane tekutý, i když láhev s ním postavíte na mráz. Ztužování zásadně mění složení, neboť vznikají transnenasycené mastné kyseliny, jejichž nadměrná konzumace našemu organismu velice škodí. Údajně konzumujeme až 6x větší dávku, než je naše tělo schopné bez újmy zpracovat. I to je příčinou zvýšeného počtu infarktů a mozkových mrtvic.

Další škodlivé důsledky

Průvodním jevem používání palmového oleje je plošné kácení palmových porostů zejména v Indonézii, což spolu s kácením deštných pralesů v Amazonii katastrofálně narušuje biosféru Země. Proto je palmový olej považován za levného ničitele nejen lidského zdraví, ale i celé planety. V důsledku kácení také hyne řada živočišných druhů. Člověk na používání palmového oleje doplácí také tím, že jeho konzumace souvisí se vznikem chorob, jako je celiakie, cukrovka, nemoci štítné žlázy, záněty a dokonce může stimulovat i rozvoj deprese.