Reflexní terapie spočívá ve vyvíjení přiměřeného tlaku na konkrétní místa na rukou, nohou či uších. Podle reflexních terapeutů odpovídají tyto body různým tělesným orgánům a systémům a jejich masáž má příznivý vliv na zdraví člověka.

Například se věří, že jedno místo v klenbě chodidla odpovídá močovému měchýři. Když reflexní praktik pomocí palců či prstů vyvine tlak na tuto oblast, může to ovlivnit funkci močového měchýře.

Ačkoli se reflexní terapie nepoužívá k diagnostice ani léčbě nemocí, miliony lidí na celém světě ji používají jako doplněk k léčbě úzkosti, astmatu, rakoviny, ale také při kardiovaskulárních onemocněních, cukrovce, bolestech hlavy, ke zlepšení funkce ledvin či při příznacích PMS.

Jak to funguje:

Terapeuté věří, že reflexní terapie pomáhá proti stresu, což zase napomáhá k celkové léčbě a regeneraci těla. Existuje několik teorií o tom, jak tento proces funguje.

Teorie č. 1: Reflexní terapie pracuje s centrálním nervovým systémem

Tato teorie je založena na výzkumu provedeném v roce 1890 sirem Henry Headem a sirem Charlesem Sherringtonem, kteří došli k závěru, že existuje neurologický vztah mezi pokožkou a vnitřními orgány a celý nervový systém se přizpůsobuje stimulům zvenčí.

Dle teorie, tlak na určité body na končetinách či uších posílá uklidňující zprávy z periferních nervů do centrálního nervového systému, což snižuje celkovou úroveň tělesného napětí. To má za následek zvýšení celkové relaxace, která nastavuje optimální funkci vnitřních orgánů a zvyšuje prokrvení (více kyslíků a živin do buněk).

Teorie č. 2: Reflexní terapie snižuje bolest potlačením stresu a zlepšením nálady.

Další teorie, která může rovněž vysvětlit, jak reflexní terapie napomáhá od bolesti, je založena na tvrzení, že bolest je pouze subjektivní zážitek vytvořený v mozku. Mozek pracuje v reakci na smyslové zkušenosti s bolestí, ale také může fungovat nezávisle na smyslových vjemech a vytvořit bolest v reakci na emocionální či kognitivní faktory. Z toho vyplývá, že i stres může ovlivnit naši fyzickou bolest.

Teorie č. 3: Reflexní terapie udržuje proudění „vitální energie“ v těle

Tato teorie říká, že pokud není rozpoznán zdroj napětí v těle, vede to k zástavě proudění energie, což může mít za následek tělesné neduhy a onemocnění. Reflexní terapie však pomáhá díky stlačování bodů energii proudit.

Teorie č. 4: Teorie zón

Uznání reflexní terapie jako zvláštního druhu léčby začalo díky teorii pásem, podle které je tělo rozděleno do deseti vertikálních zón. Každá část odpovídá cestě od prstů na rukou a nohou až po horní část hlavy. Například, pokud stojíte s rukama na stehnech a vaše dlaně směřují dolů, palce budou v zóně jedna, ukazováček a druhý prst na noze budou zóna 2, atd.Podle reflexní teorie je tedy možné dosáhnout na každý orgán, sval atd., který leží v zóně prostřednictvím bodu na ruce či noze.