Sprchování je prostě sprchování. Nepotřebujete přesný návod na to, jak to dělat, stačí  vlézt do vany nebo sprchového kouta, pustit vodu a namydlit se. Skutečnost je však taková, že u toho děláte hned celou řadu chyb, čímž ubližujete své kůži i svým vlasům.

Příliš vysoká teplota vody

Sprchování horkou vodou je příjemné především za chladných zimních rán nebo po těžkém pracovním dni. Ale příliš horká voda není dobrá pro vaši pokožku ani vlasy. Odebírá kůži její přirozenou ochrannou vrstvu. Což je i důvod, proč je lepší sprchovat se teplou, pokud jste hodně špinaví. Vřelá voda taky způsobuje zarudnutí pokožky, která zrudne v důsledku zvýšené činnosti krevního obědu. To má za následek zánětlivou reakci, ze které se vám může udělat vyrážka vysušující vaši kůži a způsobující svědění.

Sprchování pod studenou vodou je nepříjemné, tedy pokud není horký letní den a vy nepotřebujete zchladit. Na srovnání tělesné teploty je nejlepší, obzvlášť pokud jste majitelem sušší pokožky.

Drhnete se příliš agresivně

Mnoho lidí dělá tu chybu, že se drhnou žínkou nebo houbou jako by se snažili umýt ze sebe zaschlý asfalt. To je dobré maximálně na paty, které zejména v letních měsících tvrdnou a praskají. Tím opět zbavujete kůži její ochranné vrstvy. Čím více se drhnete, tím větší je pravděpodobnost, že vaše pokožka bude produkovat nadměrné množství kožního mazu, což je látka, která napomáhá pokožce k tomu, aby byla hydratovaná, a zároveň ji chrání před drobnými nečistotami a bakteriemi. Když ho bude kůže produkovat moc, budete jako obrněný tanker.

Buďte proto jemní s minimálním nátlakem při tření a s měkkou žínkou. Nejlepší bude nějaký druh bavlněné žínky. A protože jakýkoliv druh žínky je přímo živnou půdou pro bakterie, vyperte žínky pokaždé po třech sprchováních v horké vodě. To ji nejenom zbaví bakterií, ale navíc eliminuje nepříjemný zatuchlý zápach způsobený nedostatečným odpařováním mýdlové vody.

Umýváte si vlasy každý den

Je pro vás umývání a vlasů každodenní součástí běžné očisty? To není zrovna nejlepší zvyk, zejména pokud toužit po zdravých a atraktivně vypadajících kadeřích. To by vám řekli i odborníci. Máte-li jemné vlasy, neumývejte si je častěji než dvakrát týdně., abyste udrželi přirozenou produkci mazu a dosáhli rovnováhy. Máte-li kudrnaté nebo hrubé vlasy, stačí vám je umýt jednou týdně s dostatečnou péčí přírodními oleji. Pokud si neumíte představit, že jste bez umytí vlasů tak dlouho, oživte vlasy v půlce týdne pouze použitím bezoplachového kondicionéru.

Špatně se oplachujete

Vždycky se ujistěte, že jste ze sebe důkladně smyly všechno, co jste na sebe napatlali. Zaschlé zbytky způsobují podrážděnou pokožku a ucpávají póry, což může vést k tvorbě akné. Pokud se vám dělají na zádech nepěkné pupínky, je možná právě toto ten důvod. Vyhnete se jim, i pokud si budete umývat vlasy s hlavou dolů namísto toho, abyste nechali šampon stékat po zádech.

Používáte při mytí lebky nehty

Možná je vám to příjemné, ale nedělejte to, protože tím způsobujete víc škody než užitku. Poškrábaná pokožka hlavy je náchylnější odlupování kůže, což způsobuje lupy. Používejte na šamponování raději jen konečky vašich prstů. Ale to taky nepřehánějte. Při příliš agresivním tření budete mít roztřepené konečky a poškozené vlasy.

Ve sprše byste stihli odzpívat celé hudební album U2

Ne že by bylo zpívání ve sprše nějak škodlivé, ale pokud při sprchování stihnete odzpívat celé poslední album Adel, jste tam patrně až příliš dlouho. Je to sice skvělý způsob relaxace, ale velmi dlouhé sprchování pokožku vysušuje. Buďte ve sprše nanejvýš 10 minut. To znamená přibližně dvě nebo tři písničky. Zbytek můžete dozpívat i potom, co vylezete z vany.

Přeháníte to se sprchovým gelem

Někteří lidé sprchové gely prostě milují! Možná kvůli vůni, možná kvůli zábavě, která je s pěnou. Patří k nim? Zůstávat dlouho ve vaně, která je z půlky napuštěná vodou a z půlky sprchovým gelem, je stejné jako zůstávat ve vodě, která je příliš horká. Opět totiž smývá ochranný filtr vaší pokožky a ten je naprosto nezbytný k tomu, aby kůže zůstala zdravá. Kromě toho, že vás pak bude kůže svědit, si můžete způsobit i ekzém.

Příliš otálíte s hydratací po koupeli

Teoreticky je touž sice čas po koupeli, ale pořád to spolu úzce souvisí. Odborníci tvrdí, že byste to měli udělat ihned poté, co vylezete ze sprchy, tedy ne po delší době než jsou tři minuty, aby kůže neztratila vlhkost působením vzduchu. Natírání krémem totiž uzamyká  v těle tu správnou dávku vlhkosti. Po sprchování jemně otřete zbylé kapičky vody a hned roztírejte krém. Obzvlášť pokud trpíte nadměrně suchou kůží se sklonem ke hromaděním bakterií a alergenů, je to krok, který byste nikdy neměli vynechat.

Mydlíte se úplně všude

Mýdlo funguje tak, že rozpouští mastnotu a nečistoty. Ale kůže na konci končetin neprodukuje tolik mazu, takže pokud je pořád drhnete a mydlíte, budou suché. Snažte se mydlení těchto míst trochu eliminovat. Jsou to noha, podpaží, hýždě, třísla a obličej.

Nemáte dostatečně jemný ručník

Pokud se sušíte příliš hrubým ručníkem až příliš energicky, sami si způsobujete velmi suchou pokožku a svědění. Tvář spíš opatrně vysušujte namísto drhnutí a vlasy zabalte do ručníku, protože divokým vysoušením je vysušíte a polámete. A pokud chcete o své vlasy opravdu pečovat, zabalte je do ručníku z mikrovláken. Není sice tak měkký jako normální ručník, ale pro vlasy je úplně nejlepší, protože absorbuje vodu rychle a bez tření, což ve výsledku znamená minimálně poškozené vlasy.

Používáte vysoušecí mýdlo

Když je člověk zvyklý na některé produkty, je těžké být bez nich, ale pokud používáte vysušující nebo antibakteriální mýdlo, je to rozhodně zvyk, kterého se potřebujete zbavit. To proto, že drsné vonné látky a další složky mají tendenci zbavit kůži vlhkosti, což způsobuje extrémní vysušení a svědění. Až budete příště kupovat mýdlo, pozor na přísady jako je vůně, syntetická barviva, triclosan, formaldehyd a parabeny. Všechny narušují pokožku, která je pak abnormálně suchá. Nemluvě o vašem organismu, který tak vstřebává toxiny přímo do vašeho těla.

Zvažte kvalitu mýdla obzvláště pokud se už radíte ke starší populaci. Se stárnutím se nám kůže ztenčuje a ztrácí pot, tuk a olejové žlázy, což znamená, že potřebuje být dostatečně hydratovaná.