Bobulovité plody prostě milujeme, hlavně jahody, brusinky a maliny. Nejenže úžasně chutnají, ale mají také dobrý vliv na naše zdraví. Můžeme je ráno přidávat do ovesné kaše pro lepší chuť, jsou ale také výbornou ingrediencí do salátů či jako malá svačinka. Zde je výčet nejpopulárnějších bobulovin a jejich zdravotních benefitů:

1. Jahody

Jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají neutralizovat těžké kovy v těle a také detoxikují. Mimo to mají spoustu dalších živin, vitaminů a minerálních látek, které přispívají k celkovému zdraví. Jahody jsou bohaté na draslík, vitamin C, hořčík a vlákninu, které udržují metabolismus v dokonalé harmonii.

Jsou skvělé s čokoládou, smetanou, na zmrzlinu, nebo se používají na koláče, džemy či omáčky.

2. Borůvky

Borůvky jsou bohaté na vitamin C a B6. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny, draslíku a dalších živin. Jejich pravidelná konzumace snižuje riziko srdečních onemocnění, protože pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.

Zmrazené borůvky se dají použít místo kostek ledu do koktejlů či jen s perlivou vodou nebo ledovým čajem.

3. Maliny

Maliny jsou bohaté na vitaminy, antioxidanty, vlákninu a navíc mají vysokou koncentraci fenolické sloučeniny označované jako kyselina ellagová, která napomáhá prevenci rakoviny tím, že zastavuje růst škodlivých buněk.

Mějte vždy po ruce pytlík mražených malin pro přidání do smoothies nebo ovesných vloček.

4. Brusinky

Brusinka je, jak známo, bobule, která má výborné léčivé účinky při vaginálních problémech. Také pomáhá předcházet rakovině děložního čípku a udržuje zdravou vaginální pH. Mnoho živin v brusinkách má antioxidační, protirakovinné a protizánětlivé účinky. Jsou také zdrojem vitaminu K, mědi, vitaminu C, manganu atd.

Rozmixujte brusinky s řeckým jogurtem, nechte zmrazit a máte vynikající zmrzlinu.

5. Goji

Tyto bobule jsou plné beta-karotenu, který podporuje zdravé oči, kůži a vlasy. Pravidelná konzumace kustovnice čínské má pozitivní vliv na imunitní systém a pomáhá budovat odolnost proti virům. Tato superpotravina je bohatá na vitamin B1 a B2, antioxidanty lutein, lykopen a zeaxanthin, polysacharidy a betain vynikající pro podporu trávení.

Přidávejte je do jogurtů či do salátu stejně, jako byste použili rozinky.

6. Plody palmy acai

Acai jsou mimořádně bohaté na ahthocyanin, což je rostlinný antioxidant, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v těle. Pravidelná konzumace těchto plodů napomáhá hubnutí, pomáhá při trávení a snižuje podráždění.

7. Ostružiny

Jsou bohaté na bioflavonoidy, vitamin C a antioxidanty. Mají nízký obsah sodíku a jeden šálek obsahuje jen 63 kalorií

8. Angrešt

Angrešt dokáže zvýšit výkonnost metabolismu a urychlit trávení. Je bohatý na vitamin C, silný antioxidant. Pravidelná konzumace angreštu udržuje v kondici naše vlasy i pleť.

Vzhledem k intenzivní chuti je angrešt nejvhodnější do džemů, omáček či jiných slazených pokrmů.

9. Bezinky

Bezinky jsou plné vlákniny, mohou pomoci při zácpě a celkově zlepšit stav vašeho trávicího systému. Jsou bohatým zdrojem vitaminů A a C, které pomáhají udržovat optimální zdraví. Navíc, bioflavonoidy z černého bezu posilují imunitní systém.

Květy z bezinek se používají především na výrobu šťáv, vín, čajů a sirupů, ale mohou se také smažit či přidávat do salátů.