Špalda je nešlechtěná pšenice, která je velice zdravá. Důkazem jsou naši předkové, kteří neměli takové potíže s trávením jako máme dnes my. Přitom neměli na pití žádné minerálky, nekupovali žádné potravinové doplňky na pročištění trávicího traktu, ani neabsolvovali detoxikační kúry.

Důvodem jejich dobrého zdravotního stavu byla jednoduchá a zdravá strava, plodiny si pěstovali sami, proto neobsahovaly žádné chemické látky, ale spoustu minerálů a vitamínů. Z obilnin používali nejvíce nešlechtěnou pšenici, známou jako špalda.

Čím je špalda výjimečná

Především obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Má jen nepatrné množství tuku, který je zastoupen především nenasycenými mastnými kyselinami. Je bohatá na minerály, především hořčík, vápník, draslík, fosfor, zinek a vitamíny řady B. Špalda je ceněna také pro vysoký obsah vlákniny. Proto se její konzumace doporučuje při potížích s trávením. Navíc je ve špaldě beta-karoten a tiokyanát, podporující regeneraci buněk a chránící před infekcemi.

Využití špaldy v kuchyni

Špalda má výraznější chuť než pšenice a trochu připomíná ořechy. Pokud na ni nejste zvyklí, je dobré začít pomalu a postupně. Nejprve při vaření smíchat jednu třetinu špaldové mouky se dvěma třetinami mouky bílé.

Postupně pak tento poměr zkoušejte měnit ve prospěch špaldy. Pokud se špalda použije například do těsta na buchty, bude těsto o něco tužší než obvykle a buchty tmavší. Proto použijte o deset až dvacet procent více droždí a prášku do pečiva, než jste zvyklí.

Při vaření špaldových těstovin vodu nevylévejte, ale použijte ji jako základ pro zeleninou polévku, která tak bude výživnější.

špalda

Pokud budete připravovat jídla ze špaldy, tak ji nejprve propláchněte a namočte do studené vody asi na 12 hodin. Poté ji vařte cca 1 hodinu v osolené vodě s kapkou oleje. Špalda může být základem řady zdravých jídel, jako jsou například špaldové karbanátky. Ještě před vařením špaldy si namočíte na 2 hodiny sušené houby, na oleji zpěníte cibuli a v polovině smažení přidáte plátky česneku. Uvařenou špaldu slijete a smícháte s uvedenými ingradiencemi, přidáte majoránku, kmín a sůl, případně opražená semínka sezamu či slunečnice. Hotovou směs pomelete masovým mlýnkem a vytvarujete karbanátky, které se pečou na pečícím papíru.

Ze špaldové mouky si můžete také vyrobit výborné domácí pečivo, nebo různé zdravé moučníky, jako například špaldový koláč.