Tejpování se stalo účinnou metodou pomáhající ke zmírnění svalových potíží zejména u vrcholových sportovců. Zatejpovat vlastně znamená zalepit, otejpovat, také mluvíme o kineziotapingu, tapingu a o dalších způsobech, ale v podstatě se jedná stále o stejnou věc.

V praxi se jedná o fixační tejpování ve smyslu oblepování určitých partií lidského těla tejpovacími páskami. Účelem je prevence před zraněním, nebo usnadnění hojení po již způsobeném zranění.

Proč tejpovat

Tejpovací pásky a tejpování využívají vrcholoví sportovci jako prevenci před důsledky fyzického výkonu, nebo jako následnou ochranu svalů, které jsou vystaveny námaze po vyléčeném zranění. Často můžeme vidět tejpování u tenistů, fotbalistů, golfistů, volejbalistů a jiných sportovců.

Tuto metodu však mohou používat i lidé, kteří se věnují sportovním aktivitám ve svém volném čase, ba i obyčejní smrtelníci, kteří se moc nehýbou, ale například si hnou s kolenem, namůžou si předloktí, nebo je potká jiné drobné zranění svalu či kloubu. Tejpování je prospěšné nejen dospělým, ale i dětem například při korekci ploché nohy, u vadného držení těla nebo u miminek s nesprávným psychomotorickým vývojem.

Co jsou to tejpy

V podstatě jsou to pružné samolepící pásky, které se lepí přímo na kůži. Mají za úkol ochránit člověka před zraněním při sportu, nebo usnadnit hojení, pokud se při jakékoliv aktivitě už zraníme. Kromě těchto efektů je tejpování vhodné také například ke korekci držení těla, při ortopedických vadách jako je například zborcená nožní klenba, deformace prstů u nohou apd.

Druhy tejpingu

Dříve se používaly tejpovací bílé nepružné lepicí pásky, jejichž účelem bylo zpevnit namáhanou či zraněnou oblast, zejména končetin, ale i zádových či břišních svalů. Jejich malou nevýhodou bylo, že omezovaly pohyblivost a také krevní a mízní oběh. Proto se nedaly používat příliš dlouho, ale byly řešením pouze na krátkou dobu, po kterou člověk vykonával určitou aktivitu.

Daleko jinou kategorií jsou v dnešní době barevné pružné „samolepky“, které vydrží nalepené až čtyři dny, někdy i déle. Jejich velkou výhodou je, že naprosto neomezují člověka v pohybu a ani neškrtí a nebrání proudění krve v žilách.