Životní energie a radost mohou být hlavním rozdílem mezi užíváním si života a přežíváním ze dne na den. Bohužel náš moderní svět se vším svým chaosem, požadavky a očekáváními se nás často snaží přinutit, abychom znovunabytí své mladistvé energie odkládali donekonečna. Dobrou zprávou je fakt, že ztracenou radost ze života, kterou si pamatujeme z dětství, můžeme zase získat. Nejdříve se ale musíme vzdát špatných návyků, které nám v tom brání.

Je čas zbavit se toho, co nás oslabuje a získat znovu životní elán.

  1. Nedostatečný příjem vody

Příliš mnoho z nás spoléhá na kávu, čaj a sladké nápoje. Pro načerpání energie jsou ale kofein a cukr pouze krátkodobým řešením. Dlouhodobě naopak stav těla zhoršují dehydratací a vyčerpáním. Pijte hodně vody a vaše tělo vám poděkuje čistou pletí a dostatkem energie.

2. Přeskakování jídel a svačin

Blížící se termíny, hektické cestovní plány a nároky rodiny nám často ubírají čas, který bychom měli věnovat jídlu. Ale přeskočení snídaně či oběda často uvádí do pohybu sérii špatných návyků, jako jsou pozdější nezdravé svačiny a přejídání. Je nerealistické očekávat, že vaše tělo bude dobře fungovat bez adekvátního paliva. Nemáte-li čas, noste si s sebou alespoň syrovou zeleninu, ořechy a kousky ovoce. Zajistí vám dostatečnou energetickou podporu a samozřejmě, dlouhodobé zdravotní benefity.

3. Sabotáže spánku

Často nosíme nedostatek spánku jako svůj odznak cti, ale zombie bojovníci nejsou ani radostní, ani energičtí. Přílišná práce navzdory vyčerpání se může vymstít tím, že nebudete moci spát ani později. Nepodkopávejte odpočinek tím, že jíte či pijete pozdě v noci a neusínejte při televizi nebo v práci. Pokud jste v noci ospalí, využijte toho a jděte do postele.

4. Nepravidelné či přehnané cvičení

Pracujte na integraci pravidelného cvičení do svého plánu. Lidské tělo bylo navrženo tak, aby pohyb a cvičení stimulovaly vylučování endorfinů, díky kterým se cítíme skvěle. Vyzkoušejte různé možnosti, dokud nenajdete to pravé pro vás a ujistěte se, že je občas vystřídáte. A pokud jde o cvičení, nezapomeňte, že i zde platí slogan: „Všeho moc škodí“ a vždy dopřejte svalům nějaký čas na zotavení.

5. Ignorace přírody

Je téměř nemožné cítit se radostně a energicky, když jste odříznuti od přirozeného světa. Krásná příroda snižuje stres a obyčejná procházka může zlepšit náladu, jak dokazují i některé výzkumy. Mnozí z nás přejdou cestu do práce, aniž by ocenili čas pod širým nebem.

 

Co vás drží zpátky?

Pokud jste i vy propadli těmto špatným návykům, je čas se podívat lépe na to, co nám stojí v cestě učinit kroky potřebné ke změně. Máte psychologické návyky, které posilují nezdravé tělesné návyky? Zde je pět běžných problematických tendencí, které nám brání dosáhnout pohody, energie a radosti.

  1. Nereálné cíle

Mířit vysoko není samo o sobě chybou, ale vytyčení příliš vysokých cílů je první krok k selhání. Stejně tak není moudré, abyste se snažili zničit všechny nezdravé návyky najednou. Začněte vždy s jedním a spěchejte pomalu. Překonání každého špatného návyku vám dodá sebedůvěru a chuť postavit se dalšímu. Dlážděte cestu mnoha malými úspěchy a časem se dostaví i ty velké.

2. Tendence k perfekcionismu

Jste ten, kdo chce být nejlepší ve všem, co dělá? Lámání špatných zvyků vyžaduje sebe-odpuštění, když třeba zrovna jdete mimo vytyčenou trať. Perfekcionisté jsou na sebe tak tvrdí, že opustí projekt nebo cíl, pokud udělají chybu. Ale zdravé návyky nejsou výzvy typu: „Všechno nebo nic.“ Naučte se pochválit se za malé úspěchy a odpouštět si okamžiky, kdy jste tak dobře nebojovali. Vždy jednoduše obnovte svůj cíl a vydejte se vpřed.

3. Problém říkat ne

Ať už vás žádá šéf o víc hodin v práci, soused potřebuje pomocnou ruku nebo si s vámi kamarádka potřebuje promluvit, některým z nás se na tyto prosby těžko říká ne. Těšit lidi je sice krásné, ale ne v případě, že to jde na úkor našeho života. Pokud chcete být zdraví a plní energie, musíte říkat ne činnostem, kdy se cítíte pod tlakem vyhovět požadavkům, které na vás lidé kladou. Pravé štěstí pochází z činností, které jsou konané na základě toho, že mi sami chceme a nikdo nás do ničeho netlačí. Říkejte ne věcem, které z vás vysávají energii a budete mít víc času na ty, které vás činí šťastnými.

4. Posedlost prací

V naší společnosti je tvrdá práce velmi ceněna, ale pokud pracujete každý den do noci, o víkendech i dovolené, je čas, abyste přehodnotili svou situaci. Pracovní nasazení si vybírá velkou daň na vaší duševní pohodě. Konkrétně je tak vyčerpávající, že už vám nezbývá čas ani energie na mezilidské vztahy. Pokud jste přepracovaní, vezměte si volno nebo si alespoň nastavte pevné časové úseky pro práci. A nebojte se, že budete zklamání výsledky, neboť vědci zjistili, že dovolená ve skutečnosti následně zvyšuje produktivitu.

5. Pesimismus

Někteří lidé vidí svět přes znečištěné, poškrábané brýle a vždy očekávají to nejhorší. Tento psychologický návyk sázení na negativní výsledek má za následek velmi obtížné změny k lepšímu, neboť pesimismus a pozitivní změny existují společně jen vzácně. Naproti tomu má optimistický přístup při změnách špatných návyků nesrovnatelně lepší výsledky. Pokud máte tendence k pesimismu, vezměte na vědomí, že vaše negativní myšlení bylo špatné a rekvalifikujte svůj mozek k zaznamenávání jen úspěšných akcí a výsledků. Riskujte optimismus a věřte sami v sebe.

Uznání je prvním krokem ke změně. Možná se nikdy nezbavíte některých psychologických tendencí, ale můžeme alespoň zmírnit jejich projevy a tím si zajistit spokojenější a radostnější život.