Není už načase trochu zpomalit? Ano, přestat být v neustálém pressu JE možné. A teď se dozvíte, jak to udělat.

Snažte se vypozorovat, kdy chodíte pozdě

S cílem změnit chování, která vás nutí být pořád ve spěchu, zkuste vypozorovat, kdy nejvíc nestíháte, radí A.J. Marsden, PhD, profesor psychologie na Beacon College v Leesburgu na Floridě. Zeptejte se sami sebe: Je větší pravděpodobnost, že budu spěchat při ranní rutině, během každodenních činností nebo tehdy, kdy spěcháme na trénink do posilky? Když se dozvíte, kdy máte sklon spěchat, pomůže vám to rozšifrovat důvody toho, proč chodíte pozdě. Vyhnete se tak pak vzniku mimořádných událostí, které vás brzdí.

Naučte se říkat ne

Buďte realisté v tom, jak dlouho vám bude projekt trvat a zvažte i další faktory, které ovlivní jeho plnění. Takže předtím, než začnete reagovat na požadavky od jiných lidí na váš čas a energii, opravdu zvažte, jestli máte dostatek času na to jejich přání plnit. Pokud říkání ne není zrovna vaše silná stránka, zkuste to nejdřív u lidí, které znáte, což jsou třeba přátelé nebo dlouholetí kolegové v práci. Dr. Marsden tvrdí, že naučit se říkat ulehčí vašemu harmonogramu.

Dýchejte

Malé přestávky, a to i pětiminutové, během dne pomáhají dobít váš mozek a dokonce zlepšují produktivitu, alespoň podle nedávné studie na Cornellu. Dát své mysli pár minut denně čas uniknout a zpracovávat události dne v reálném čase kalibruje vás systém, obzvláště pokud jste už dlouho vystresovaní.

Nestresujte se s tím, že přijdete pozdě, ještě než se to stane

Neztrácejte cenný čas zamýšlením se nad tím, jaké důsledky bude mít váš pozdní příchod. Psycholožka Jennifer Guttman, PhD, doporučuje klientům používat mantru „Nemám zpoždění, dokud nepřijdu pozdě“. „Lidi jsou kvůli svému způsobu přemýšlení k smrti vyděšení, že přijdou pozdě, i když se k tomu ještě ani vůbec neschyluje,“ říká. „ Místo toho zaměřte energii na to, že se na odchod připravíte tak, že přijdete včas. Chcete-li zabránit pozdním příchodů, zkuste si ranní budík nastavit na o 10 minut dřívější čas, protože začít den zaspáním a spěšným odchodem z domu je jeden z nejjistějších způsobů, jak si ho rovnou celý pokazit. Navíc probudit se brzo je jedním z mnoha návyků úspěšných lidí.

Nastavte se mentálně na zpomalení

Toto nejvíc pomůže lidem, kteří se neřídí svou intuicí. „Lidé, kteří pracují na úkolech hrozně rychle, u nich vlastně nejsou vůbec mentálně přítomní. Jsou už myšlenkami u dalšího úkolu, ještě než dokončili ten stávající,“ říká Dr. Guttman. „Jak den plyne, stanou se čím dál tím víc posednutí tím,  že nic ze svých úkolů stejně nemůžou přeskočit, protože nic vlastně není technicky dokončeno.“

Používejte časomíru na všechno

„Pokud o sobě víte, že máte tendenci zdržovat se příliš dlouho ve sprše, nastavte si minutku, která vám připomene, že je načase opustit sprchu a vydat se na schůzku. Stejně tak pokud se necháváte dlouho strhnout Facebookem, aplikujte stejný postup, abyste se do práce dostali včas,“ říká Guttman. Navrhuje vytvoření plánu pro počet denních hodin a pak si vyměřit čas na sociální média jako na prostředek pobavení a stejně tak na další volnočasové činnosti. „Když čas na aktivitu vyprší, jste sami zodpovědní za to, že začnete postupovat k další části časového plánu. A pak se za odvedenou práci zase můžete odměnit chatováním s přáteli.“ Budete ze sebe mít lepší pocit, že jste strávili čas kvalitně a posunujete sami sebe na vyšší úroveň. Budete hrdí, že se dokážete odtrhnout od sociálních sítí.

Vnímejte, co děláte

Dr. Dow ví, že většina z nás by měla uvést svoji mysl alespoň na hodinku denně do klidu. Ale lidé, kteří pořád spěchají, málokdy mají čas navíc. Ale to je důvod k tomu, aby právě oni každý den zařadili meditaci do svého denního plánu a byli na pár chivl v přítomném okamžiku. „Hlídejte si všech pět smyslů, zatímco jste zapojeni do nějaké činnosti. Nejezte při kontrole e-mailu, když jíte, tak jenom jezte. Když se sprchujete, jenom se sprchujte. To samé platí pro pěší turistiku, mytí nádobí nebo dokonce i sex,“ říká. Když se budete soustředit na činnost, kterou děláte, budete klidnější a schopnější zvládnout všechny úkolu. Taky je pravděpodobně dokončíte rychleji, protože nebudete roztržití a nebudete muset přerušovat plnění.

Dělejte méně věcí najednou

Dr. Dow taky doporučuje namísto multitaskingu upřednostňovat strategické plnění úkolů. Uspěchanci si myslí, že díky multitaskingu ušetří čas, ale to jde pouze v případě, že děláte dvě ne příliš náročné činnosti, jako vystřihování papíru a sledování televize. Výzkumy mozku dokázali, že multitasking je spíš singletasking, protože se stejně soustředíte jen na jednu věc, jen ji neděláte tak efektivně, jak byste mohli. „To platí zejména, když děláte nějakou složitější práci a u toho si třeba chatujete, přičemž píšete úplně něco jiného, než si myslíte. Dělejte jen jednu věc a ušetříte čas. A čím více času ušetříte, tím míň budete spěchat.

Nechte si mezi schůzkami nějaký čas

Terapeut Mallory Grimste popisuje, že když si otevřel terapeutickou praxi, udělal hroznou chybu v tom, že si naplánoval 6 klientů hned za sebou. „Moji klienti byli naštěstí milí a nevadilo jim, když jsem si během schůzek odskočil pro jídlo nebo na záchod“, říká. Jeho rada proto zní: naplánujte si oběd, návštěvu WC i přestávky na svačinu. „Jen proto, že máte ve svém rozvrhu prostor, neznamená to, že musí být vyplněn schůzkami nebo jinými pracovními povinnostmi.“ Takže neváhejte si ve svém denním rozvrhu udělat prostor proto, abyste nedělali NIC.

Určete si priority a neplánujte na minutu přesně

Grimste také navrhuje udělat spíš obecný plán celého den, než pevně naplánovat přesný rozvrh. „ Je zřejmé, že jsou věci, které musíte udělat v určitém čase, jako je například schůzka, nicméně pokud máme obecný program celého dne, pomáhá nám to lépe slevovat čas na důležité věci,“ říká. „Snažím se udržet svůj rozvrh závislý na třech hlavních úkolech. Teprve když je splním, můžu se přesunout k dalším položkám seznamu.“ Nenechte si ujít tento nenáročný recept na to, jak být víc produktivní.

Nechte si prostor pro neočekávané

Dokonce, i když vy všechno zvládnete a dodržujete svůj časový plán, ostatní nemusejí být tak organizovaní. Pokud vás zdrží někdo jiný potom, co vy jste se mohli přetrhnout, abyste všechno zvládli včas, bude vás to dohánět k šílenství. Vždycky se můžete dostat do dopravní zácpy, může váš zradit hromadná doprava nebo budete ve frontě v obchodě čekat déle, než jste si mysleli. Vědět, že máte pár minut navíc, sejme z vašich beder tlak. Takže si s sebou vezměte knížku, kterou na chvíli otevřete nebo si nainstalujte meditační aplikaci a využijte těch pár minut k usměrnění své mysli místo toho, abyste ve svých představách zabíjeli pokladní.