Na světě je více než 10 500 identifikovaných druhů ptáků ze všech koutů světa. Každý druh je jedinečný a schopný přežít v mnoha prostředí. Přečtěte si 12 bodů níže a dozvíte se některé speciality, které jsou na ptácích tak úžasné.

Ptáci mají duté kosti

Duté kosti ubírají ptákům na váze, aby pro ně bylo létání jednodušší. Ale to není jediný důvod. Studie University of Massachusetts zjistila, že ptačí kosti mohou vážit stejně jako kosti jiných zvířat. Rozdíl je v tom, že ptačí kosti mají větší hustotu než kosti savců a díky tomu jsou tvrdší. Často mají také zkroucený nebo zakřivený tvar, aby se ptáci při letu nerozpadli.

Někteří ptáci by přeletěli i Mount Everest

Sup bělohlavý létá nejvýš ze všech ptáků. Dosáhne výšky až 10 973 metrů. Pro srovnání – většina komerční leteckých společností létá ve výšce od 9 000 do 12 000 metrů. A nadmořská výška Mount Everestu je 8 484 metrů. Jeden druh husy je v těsném závěsu za supem a lítání přes Himálaje je součástí jejich ročních migrací. Byly viděny i ve výšce přes 6 000 metrů!

Krokodýli jsou nejbližší žijící příbuzní ptákům

Ptáci a krokodýli se vyvinuli ze stejné skupiny plazů, která se poprvé objevila před 200 miliony let. Plazi pokračovali ve vývoji a stali se dinosaury. Dinosauři byli zničeni při globálním masovém vymírání před zhruba 65 miliony let, ale krokodýlům a ptákům se podařilo přežít a pokračují ve své existenci i s lidmi.

Ptáci nečůrají

Savci svoji moč díky krvi vylučují do močového měchýře a potom ven. To by ptákovi významně přidalo na váze, proto ptáci nemají měchýře. Namísto výroby a skladování moči ptáci produkují bílou, pastovitou látku, kterou vylučují jako to, co všichni známe ze soch, ulic a někdy vlastního ramene. To je důvod, proč často vidíte, že má trus černé a bílé pruhy.

Komunikují spolu zvuky a barvami

Papoušci jsou staří dobří komunikátoři. Předávají informace držením těla a barevným peří, v neposlední řadě komunikují zvuky napodobujícími lidskou řeč. Je navíc prokázáno, že se nejedná o pouhé papouškování. Tím, že se učí slova, se učí taky pokládat otázky, popisovat objekty nebo požádat o to, co chtějí.

Největší pták na světě je pštros

Pštrosí samci mohou dosahovat výšky necelých třech metrů a vážit až 160 kg. Mají taky největší oči v porovnání s ostatními suchozemskými živočichy. Ty jsou dokonce větší, než jeho mozek.

Ptákům se narodí buď samostatná mláďata, nebo mláďata potřebující péči

První druh mláďat je velmi brzo po narození schopen vstát a běhat. Ukázkovým příkladem jsou třeba kachňátka nebo křepelky. Častější je však druhý případ, kdy se ptáčátko narodí jako slepé, nahé a bezmocné. Mláďata na ně musí čekat ve svých hnízdech a jsou zcela odkázána na rodiče, které pro ně představují restauraci i ochranu.

Ne vždy se ptáci sdružují v hejnech

Existuje mnoho různých názvů pro skupiny ptáků. Větší počet vran se nazývají skupina nebo hordy, pěnkavy jsou v hloučcích, tučňáci ve shluku a husy v hejnu. Nejkreativnější je asi pandemonium papoušků nebo plameňáčí extravagance.

Většina ptáků je monogamní

Někteří ptáci zůstávají s jedním partnerem jen po dobu páření, pak se rozloučí a najdou si mnoho nových „kamarádů“ i na přesrok.Ale někteří ptáci se zavážou jenom k jednomu partnerovi. Například plameňáci zůstávají pohromadě více než 50 let.

Někteří ptáci spí za letu

Takový rybák černohřbetý je známý tím, že si během letu jednou až dvakrát zdřímne. To mu umožňuje pobýt ve vzduchu mnohem delší dobu. Žije v tropech a požírá ryby a korýše. Ale nemůže přistát na vodě, protože jeho peří vodu nesnáší. Rybák černohřbetý  tráví většinu svého života ve vzduchu a hnízda se dotýká pouze v případě, že v něm vychovává mláďata.

Kolibříci jsou jediní ptáci, kteří mohou létat dozadu a do stran

Většina ptáků mává křídly a létá nahoru a dolů. Jenom kolibříci dokážou mávat křídly dozadu i dopředu, což jim dává ve vzduchu osobitou hbitost. Mají ze všech ptáků taky nejmenší vejce. I přesto, že má vejce velikost zeleného hrášku, často představuje 10 procent celé hmotnosti své matky.

Někteří ptáci jsou jedovatí

Pitohuis je obyčejný druh ptáka na Nové Guineji, ale zároveň je to jediný známý druh jedovatého ptáka na světě. Nejméně tři druhy pitohuiů mají ve své kůži a peří neurotoxický jed. Vědci se domnívají, že ho ptáci nevyrábějí sami, ale pochází z brouka z jejich stravy produkujícího toxiny.