Zima sice letním radovánkám nepřeje, ale i tak si je můžeme dovolit. Máme tím na mysli plavání. A dovolit bychom si ho měli poměrně pravidelně. V Česku je dost bazénů a akvaparků, využijte toho. Tak honem do plavek a jdeme na to.

Proč vlastně plavat?

Pokud umíte správně některé plavecké styly, pak je plavání tou nejideálnější formou pohybu, neboť rovnoměrně zatěžuje všechny svalové skupiny. A co je důležité, mohou ho naprosto v pohodě využívat i lidé s nadváhou, aniž by ohrožovaly svoje klouby, páteř, vazy. A nejen oni, plavání je zdravé pro děti, těhotné ženy, hendikepované či seniory.

Plavání totiž:

– zapojuje všechny svalové skupiny

– zvyšuje kapacitu plic

– zlepšuje kondici

– uvolňuje psychicky

– rýsuje postavu

– je šetrné ke kloubů, kyčlím kotníkům

– je vhodným sportem úplně pro všechny

Pozor na techniku

Je hezké, že umíte plavat několika styly, ale jen v případě, že je provádíte správně, bez chyb. Technika je velice důležitá, pokud budete plavat s chybami, budete přetěžovat krční a bederní páteř, a to je špatně.

Tak tedy v žádném případě neplavte s hlavou stále nad hladinou a s asymetrickými pohyby prsou a nohou. To jsou nejhorší chyby, jakých se můžete při plavání dopustit.

Velmi dobrý je kraul, ten vám chyby odhalí hned, protože pokud ho plavete špatně, daleko se nedostanete. To prsa a znak jsou záludnější, ty vám některé chyby „tolerují“. Takže na úvod je lepší, požádat o konzultaci odborníka, trenéra plavání.

A rovněž byste měli umět splývat. Správně se nadechovat a vydechovat do vody je nevyhnutelné.

Hubnete a rýsujete

Plavání má i zásadní vliv na vaši postavu. Při něm hubnete a tzv. rýsujete svoji figuru. A kdo z nás by nechtěl mít ty správné míry do plavek, že? Plavte a věřte, že až v létě vyrazíte po pláži, nenecháte okolí chladným…

A jedno upozornění pro dámy: Plavte pravidelně, zpevňuje to poprsí!