Tak především volte rostliny, které nemají květy. Jednak kvůli čerstvému vzduchu, který budou zaplňovat pylem a taky kvůli tomu, že by se jim mohlo podařit sem přilákat nepříjemný hmyz, což by nepotěšilo hlavně alergiky. Jediné rostliny, které přicházejí v tomto ohledu v úvahu, jsou africká fialka a brambořík.

Pokud nemáte atypické potřeby spánku nebo opravdu originálně vyvedený byt, nejspíš je vaše ložnice nejtmavší a nejchladnější místnost v bytě. Orchideje vám možná přijdou snové a romantické, ale v ložnici právě kvůli typickým podmínkám budou brzo na funkci nejkrásnější květinky kapitulovat. Bude se tu dařit rostlinám, které toto prostředí přitahuje, což jsou třeba kapradiny, žebrovice a sleziníky. To jsou rostliny, které produkují kyslík a mají rády vlhkost.

Dali jsme pro vás dohromady rostlinky, kterým se bude ve vaší ložnici dařit a vám se díky tomu bude skvěle spát.

Africká fialka

Začneme s jednou z výjimek, potvrzující pravidlo. Fialka na své široké a chlupaťoučké listy sbírá prach. To znamená dvě věci. Že vy ho nebudete muset dýchat a že musíte rostlince čas od času listy otřít. I když se o fialku staráte jako drahokam, objevily se jí na listech nepěkné skvrny? Pozor, to vás fialka varuje před špatným vzduchem tam, kde spíte!

Tchynin jazyk (Sansevieria)

I navzdory svému zavádějícímu názvu je rostlinka nenáročná na pěstování. J proto e schopná přežít péči i toho nejlínějšího zahradníka. Tak možná proto si vysloužila svou nelichotivou přezdívku. Nicméně je velmi prospěšná. Především proto, že na rozdíl od ostatních rostlin v noci produkuje kyslík a oxid uhličitý vylučuje přes den. Raději pořízení rostlinky ještě zvažte, máte-li zvířátka. Je totiž jedovatá.

Palma Areca

Snadno si ji můžete splést s bambusem, ale péče o ně se liší. Snadno ji rozmnožíte, protože z ní rostou další malá miminka. Palma je známá pro svou mimořádnou produkci kyslíku. Na rozdíl od Sansevierie ho ale produkuje jen ve dne. V létě rostlinu dobře zalévejte a příliš ji nevystavujte slunci. V zimě zalívání omezte a chraňte rostlinku, aby se neoctla v teplotách pod 13°C.

Aloe vera

Doporučujeme ji do prosluněné ložnice. Řadí se totiž mezi sukulenty a ty sluneční paprsky milují. Okrem tohoto jednoho požadavku je to rostlinka na pěstování poměrně nenáročná. Využijte ji taky na výrobu různých přírodních léků. Pokud na to zrovna nejste, stačí, když si rozřezané aloe vera přiložíte na ranku. A pověry o listech špičatých rostlin? Ty klidně hoďte za hlavu. Tahle rostlinka vás léčí, varuje před špinavým vzduchem a navíc moc hezky vypadá.

Brambořík

Tuto rostlinku doporučujeme zkušenějším zahradníkům. Brambořík totiž musíte zalívat zespod, abyste nepoškodili listy. Tvrdá voda jim moc nesvědčí, proto to zkuste zbrzdit alespoň dešťovkou, které jim dopřávejte dostatek, jinak květy nevyrostou. Nejlépe se mu daří při teplotě 16°C, kdy mu neodkvetou květy a zároveň mu není horko.

Eukalyptus (Blahovičník)

Nejdříve vám určitě učaruje parádní mentolovo-citrónová vůně, kterou způsobuje silice eukalyptol. Ta pomáhá zejména alergikům a astmatikům, navíc má antibakteriální účinky. Pokud si troufnete, můžete z něj zkusit udělat domácí kosmetický přípravek a není náročný na péči. Pokud se mu u vás bude dařit, klidně jej vysaďte na venkovní zahrádku.

Na kaktusy pozor!

Jestli vám všechny kytky vždycky zvadly a jediné, co přežije vaši péči, je podle všeho kaktus, raději zůstaňte u něj. Ale varujeme vás, je opředen speciální mocí. Ta spočívá v tom, že snižuje potřebu sexu. Nedávejte ho proto do ložnice, a nejen kvůli zachování partnerského vztahu. Ovšem pokud máte v plánu dát si pauzu s intimnostmi nebo váš manžel umřel a vy držíte čest jeho památce, je kaktus ideální. A jestli se chcete uchránit před nočními běsy, okamžitě upalujte do květinářství pro brambořík!