Pod pojmem sůl si mnozí z nás představí obyčejnou kuchyňskou sůl, chlorid sodný. O této soli se nedá říci, že by byla zdravá. Naopak její vyšší konzumace je spojená s řadou zdravotních rizik.

Kromě tohoto druhu soli existují jiné druhy soli, které mohou být prospěšné pro naše zdraví. Podívejme se na nejzdravější z nich.

Himalájská sůl

Himalájská sůl je růžová sůl, pocházející čistých ložisek soli, ležících vysoko v horách. Za růžovou barvu je zodpovědný vysoký obsah železa. V himalájské soli najdeme také červený pigment, zdroj betakarotenu.

Himalájská sůl patří mezi nejzdravější soli nejen díky vysokému obsahu železa a zdroji betakarotenu. Je doslova nabitá minerály. Díky tomu nám může pomoci v mnoha zdravotních potížích. Zbaví nás svalových křečí, sníží hladinu glukózy v krvi, zlepší vstřebávání živin, podpoří správnou funkci nervové soustavy, snižuje riziko vzniku osteoporózy, nemocí srdce i nemocí ledvin.

Na rozdíl od běžné soli, chloridu sodného, udržuje rovnováhu buněčných tekutin, což znamená tekutin uvnitř i vně buněk. Její mírný zásadotvorný účinek jí zařazuje mezi potraviny, které lze konzumovat při detoxikaci těla.

Příznaky alergie dokáží pořádně znepříjemnit život. To je důvod, proč alergici užívají antihistaminika, léky tlumící příznaky alergie. Stejnou službu může prokázat himalájská sůl. Při její konzumaci vás na rozdíl od antihistaminik nečekají nežádoucí vedlejší účinky.

Červená sůl

Další solí, pocházející z Havaje, je červená sůl. Za svou barvu vděčí červené sopečné hlíně s názvem alaea. Patří mezi soli s nejvyšší koncentrací minerálů, zejména železa.

 

Perská modrá sůl

Tato sůl vděčí za svou jedinečnost nejen díky modré barvě. Patří mezi nejvzácnější soli na světě. Vyrábí se odpařováním vody ze slaného jezera v Íránu, nesmírně bohatého na minerály. Od ostatních druhů soli jí odlišuje také její mírně sladká chuť.

Za krásnou modrou barvou této soli nestojí žádná minerální látka. Modrá barva je způsobená přírodním stlačováním struktury soli, které probíhá po tisíciletí.

Šedá sůl

Šedá sůl, nazývaná Keltská mořská sůl, pochází z francouzské Bretaně z míst mořského pobřeží, kde je jíl a písek bohatý na minerály. Kromě velkého množství minerálů je pro tuto sůl charakteristické zachování si vlhkosti.

Šedá sůl může díky svým zásadotvorným účinkům posloužit jako detoxikační prostředek. Kromě toho obnovuje rovnováhu elektrolytů v těle a zabraňuje svalovým křečím.Properties:

Černá sůl

Černá sůl pochází z černé lávy havajských sopek. Černou barvu způsobuje vysoký obsah aktivního uhlí. Aktivní uhlí podporuje trávení a odstraňuje škodlivé odpadní látky z těla. Černá sůl nám může posloužit jako detoxikační prostředek.

Mořská sůl

Mořská sůl se získává odpařovacím procesem, během něhož dojde k oddělení soli a mořské vody. Díky tomu si zachovává nemalé množství minerálů. Najdeme v ní jód, zinek, draslík, železo, hořčík, vápník, mangan, zinek.

Murray River růžová sůl

Jedná se o říční sůl, pocházející z australské řeky Murray River, bohaté na minerály. Její jemná chuť a růžová barva jí získala oblibu u kuchařů na celém světě.

Uses:Fleur de sel

Francouzský název této soli v překladu znamená „solný květ“. Její krystaly totiž připomínají květy a sněhové vločky. Vyrábí se odpařováním vody na pobřeží Atlantského oceánu, v okolí Bretaně. Krystaly lze sbírat z hladiny mělkých solných rybníků pouze za teplého a lehce větrného počasí, jinak klesnou ke dnu. Fleur de sel je ceněná pro svoji kvalitu i obsah minerálů.