Je libo ochutnat bodlák? Vzhledem tak totiž působí artyčok. Delikatesa, která si stále více razí cestu na náš jídelní stůl. A to i přesto, že zrovna nepatří k nejlevnějším.

Na artyčoku se sklízí jeho poupata ještě před tím, než rozkvetou. Jedlé jsou i listy, léčitelé pak používají i kořen.

Pupence, to je to, oč tu běží

Artyčok se vyskytuje v barvě bílé, fialové a zelené. Sklízí se pupence, někdo tomu říká srdíčka, pokryté okvětními lístky. Jelikož dozrávají postupně, musí se sklízet ručně, kdy se odřezávají od stvolu, než vykvetou, jinak by zhořkly.

Když si artyčoky půjdete koupit, sáhněte jen po těch, co jsou na stisk pevné, mají semknuté listeny a jsou bez nahnědlých listů.

Proč artyčoky?

Mají na nás blahodárný vliv. Obsahují bílkoviny, vitamíny A, B, C, E, vápník, hořčík, železo, draslík, zinek, kyselinu listovou, cukr inulin, proto jsou vhodné pro diabetiky. Nejdůležitější látkou je cynarin, který omlazuje buňky, chrání játra, působí příznivě na trávení, ulevuje od bolesti břicha, plynatosti, snižuje cholesterol.

Než je dáme na talíř

Srdíčka artyčoku můžete nejen vařit, ale i dusit, péct, grilovat. Konzumujeme je teplá, ale i studená, neboť jsou vítanou součástí salátů. Artyčok se chutí nejvíce podobá celeru.

Než se pustíte do vaření, tak artyčoky omyjte, odstřihněte stonek a odřízněte vnější tuhé či zaschlé listy. Jakmile plod okrájíte, pokapejte ho citronem, aby vám nezhnědl. Vaří se v osolené vodě, do které jsme kápli citron nebo ocet, 30 až 50 minut, podle velikosti plodů.

Servírujeme artyčoky

Těstoviny s artyčoky – připravte si čtyři artyčoky, jeden citron, dva stroužky česneku, hrst petrželové natě, 400 g těstovin, 30 g másla a 50 g strouhaného sýra.
Artyčoky uvařte doměkka s nasekaným česnekem v osolené vodě s citronovou šťávou. Pak je nakrájejte na menší kousky a smíchejte s petrželkou, a následně promíchejte s uvařenými těstovinami. Vše omastěte máslem a posypte sýrem.

Artyčoky se sýrem – připravte si 16 artyčoků, dva stroužky česneku, 75 g černých oliv, střední cibuli, 250 g krémového sýra a sůl podle chuti.
V osolené vodě uvařte artyčoky. Najemno nakrájejte cibuli a česnek, a to smíchejte se sýrem, nasekanými olivami, osolte a vytvořte mícháním krémovou směs. Tou pak naplňte vnitřky artyčoků, ze kterých jste malou část středů lžičkou opatrně odebrali a ozdobte olivami. Podávejte studené.