Taky jste doma jako malé děti měli doma na konferenčním stolku mísu oloupaných ořechů? Ořechy fungovali jako dekorace číslo jedna, ale občas do nich někdo zabořil ruce a nabral si do pusy pořádně křupavou porci. To je samozřejmě super, když máte na něco chuť, ale nemělo to prospěch i pro naše zdraví? Jsou důvody, proč v loupání ořechů pokračovat i v dospělosti?

Odpověď není tak úplně jasná. Za prvé určitě nenechávejte ořechy v míse už oloupané. Je to sice pohodlnější řešení, ale už oloupané ořechy vystavené působení vzduchu ztrácejí svoje nutriční výhody. To vyzkoumali vědci v Berkley Wellness. Takže raději nechte oříšky v jejich skořápce, ať se do nich každý mlsoun dostane sám.

V Berkeley Wellness navíc doporučují loupání ořechů jednak proto, že se tolik nenacpete a budete mít čas trávit. Navíc to má i skvělé účinky na psychiku. Pokud si koupíte plechovku už loupaných mandlí, je to příliš snadné. Jíte a jíte až k prasknutí, protože vás to nestojí žádnou námahu a navíc mandle jsou prostě skvělé. Existuje tak větší šance, že to kvůli absenci námahy přeženete.

Ořechy jsou zdravé, ale taky velmi kalorické. Pokud chcete plně využít jejich energický přínos, stačí vám jich přibližně lžička denně. Ale pozor, kromě toho, že mají ořechy své zdravotní výhody, je v nich ale tolik kalorií a tuku, že se musíte omezit na jiných frontách jídelníčku. Takže si musíte odpustit listové těsto nebo celozrnné výrobky. Ale nebojte, zelenina a ovoce na vašem menu zůstává.

Pokud kupujete oříšky pro to, abyste z nich vařili, jsou lepší ořechy už naloupané. Pokud byste strávili dvě hodiny loupání hrnku ořechů, zbytečně budete ztrácet čas.

Jediný ořech, který nekoupíte v jeho přirozeném prostředí, je kešu. To proto, že kešu skočápky obsahují olej, který se nazývá urushiol. Skořápka oříšků je prudce jedovatá, stejně jako samotné oříšky, pokud je tepelně nezpracujete. Urushoil je má podobné účinky jako listy břečťanu – naskáče vám po něm ošklivá vyrážka. Dokonce i kešu oříšky, které jsou označeny jako naprosto raw (neboli syrové), jsou tepelně upravené v páře. Proces napařování z nich totiž jedovatý olej dostane a konzumovat kešu je pak naprosto bezpečné.

Na internetu dokonce najdete videa, která celý proces zpracovávání kešu oříšku mapují a ukazují veškeré jeho aspekty. A budete koukat!