Jistě už jste slyšeli o anorexii a bulimii. Jedná se o poruchy přijímání potravy, které postihují především mladé dívky a ženy. Příčinu takového onemocnění musíme hledat v psychice, kdy je dotyčná natolik posedlá svojí hmotností, že to může vést až k úmrtí.

Jistěže, každý z nás, včetně mužů, se v nějakém období svého života zabýval svojí váhou, ovšem u anorektiček a bulimiček jde o extrém. Přestože jsou hubené na kost, stále dokola vám budou tvrdit, jak jsou strašně tlusté. A v podstatě ani o ničem jiném konverzaci nevedou.

Ideál krásy

Bohužel, až příliš jsme obklopeni tím, že nám někdo, především módní a společenské časopisy, vnucuje tzv. ideál krásy – hubené modelky, hubené herečky, hubené zpěvačky atd., atd.. Psychicky slabší dívka či žena lehce podlehne dojmu, že jedině hubení jsou úspěšní. Najednou má plnou hlavu obav z neúspěchu ve škole, v zaměstnání, u mužů, a to jen proto, že se v zrcadle vidí tlustá a „kdosi“ tvrdí, jaké míry jsou ty nej… Své tělo začne nenávidět a začne ho trestat za jeho nedokonalost. Právě udělala první a základní krok k anorexii a bulimii.

Rozdíl anorexie – bulimie

Anorexie postihuje především dospívající dívky, které jsou doslova posedlé po tom, aby byly štíhlé. A tak odmítají potravu. Mají strach, že i po jednom soustu strašně přiberou. A tomu podřizují vše, vyhýbají se jídlu, užívají prášky na redukci váhy a projímadla, přehnaně cvičí a vše se snaží maskovat, když jídlo např. tajně vyhazují. Dochází až do fáze, kdy jsou již vychrtlé natolik, že jedinou pomocí je hospitalizace v nemocnici.

Bulimie –  zde jdou na to dívky či ženy (věk bulimiček je v průměru od 15 do 30 let) trošku jinak, ty se zase přejídají, aby si vzápětí vyvolaly zvracení, a tudíž nic nepřibraly. Stejně jako anorektičky užívají léky na hubnutí. Mají většinou normální váhu, která jim však velice kolísá nahoru či dolu.

Příznaky anorexie a bulimie

U anorexie je to jasné odmítání potravy, váhový úbytek, slabost, vypadávání vlasů, neklid.

Bulimičky mají zase záchvaty žravosti, které střídají vyvolaným zvracením, trpí bolestmi břicha, nadýmáním, kazí se jim zuby.

U obou onemocnění se příznaky v podstatě dají shrnout následovně: neobvyklý zájem o svou váhu, rozdělování potravin na dobré a špatné, pravidelné vynechávání některých denních jídel, panický strach z tloustnutí, trvalé hubnutí, pocit viny za snědené jídlo, tajné přejídání, vynucované zvracení, nepřiměřené užívání projímadel, nadměrné cvičení, nepravidelný menstruační cyklus, vyhýbání se přátelům a rodině, podrážděnost, deprese, úzkost, únava, mdloby a závratě.

Jak z toho ven?

Pomohou odborníci – psychiatři, psychologové, dietologové a také rodina a přátelé.